Najnovije

OVDE SE NAJLEPŠE VIDI SVIREPOST ZLOČINA NAD SRBIMA: U zatvoru u Sremskoj Mitrovici otvorena izložba "Zapečaćene sudbine"

U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević svečano je otvorio izložbu ''Istorijska uloga Kazneno-popravnog zavoda i stradanje Srba u dva svetska rata - Zapečaćene sudbine''

Ilustracija (Foto: pixabay. com)

Postavka ima četiri celine. Prvi deo posećen je stradanju Srba u periodu od 1901.-1918.godine, kada je zatvorom upravljala Austro-ugarska. Drugi deo odnosi se na izvršenje krivičnih sankcija u Kraljevini Jugoslaviji. Najpotresniji, treći deo svedoči o stradanju Srba u leto 1942. godine kada je zatvorom upravljala NDH. Četrvti deo izložbe posvećen je poznatim političkim zatvorenicima, poput Žarka Zrenjanina, Oskara Daviča, Milovana Đilasa, Moše Pijade.

- Postavka na veoma upečatljiv način govori o stradanjima nevinih žrtava, žena, dece, omladine za vreme Austro-ugarske monarhije i zloglasne NDH i na autentičan način govori o svireposti zločina koji su sprovedeni nad Srbima. Veoma sam ponosan i zahvalan zaposlenima u KPZ Sremska Mitrovica predvođenim upravnikom Aleksandrom Alimpićem, kao i umetnicima koji su radili na kreaciji i izradi ove izuzetne postavke sa ciljem da sačuvaju od zaborava vrednu istorijsku građu -  rekao je Carević, istakavši da je namera da ova istorijska postavka bude deo turističke ponude Sremske Mitrovice.

Uskoro monografija o mitrovačkoj kaznioni

Sledeće godine očekuje se velika monografija zatvora u kojoj će biti obrađena istorija najčuvenije kaznione od njenog osnivanja 1895. godine do današnjih dana.

Rad na monografiji trajao je više godina, a autori su obimnu istorijsku građu prikupljali ne samo po Srbiji, već i istorijskim arhivima susednih zemalja, u Sarajevu, Vukovaru, Zagrebu.

Koji uslov je Rusija postavila Hagu u vezi sa generalom Mladićem, saznajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA