Najnovije

Rusima potrebna druga baza u Siriji?

Osim vazduhoplovne baze Hmejmim, ruska avijacija trebalo bi da ima još jednu bazu u Siriji, s obzirom da ruska kampanja protiv ID-a još nije završena, rekao je vojni analitičar Aleksandar Perendžijev.

(Foto: RIA Novosti)

Perendžijev je naglasio potrebu da ruske vazduhoplovne snage naprave drugu bazu u Siriji, jer kampanja protiv terorista još uvek traje.
Trenutno su ruski avioni ograničeni zaustavljanjem u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim na međunarodnom aerodromu Basel el Asad u blizini Latakije. - Smatram da osim Hmejmima, ruska avijacija treba da ima još jedan aerodrom u Siriji, da bi piloti bili zaštićeni od mogućih terorističkih napada nakon izvršavanja zadataka - rekao je Perendžijev. - Kao drugo, ruskim vazduhoplovnim snagama je potrebna baza za pripreme napada, da bi povećale efikasnost borbenih misija i smanjile potrošnju resursa - istakao je on. U avgustu 2016. godine saopšteno je da Rusija planira da proširi bazu Hmejmim kako bi se osiguralo da operacije teku glatko i povećala bezbednost dodavanjem pisti, izgradnjom baraka i bolnice, kao i određivanjem posebnog velikog mesta za velike transportne avione.  Moskva je započela prve vazdušne napade na položaje ID-a i Nusra fronta u Siriji na zahtev sirijskog predsednika Bašara Asada 30. septembra 2015. godine. Bombardovanje se vršilo u bliskoj saradnji sa sirijskim vlastima. U martu 2016. godine ruski predsednik Vladimir Putin naredio je povlačenje većeg dela ruskog kontingenta u Siriji i naveo da je njihov zadatak ispunjen. Međutim, neke jedinice ostale su u zemlji da bi pružale vazdušnu podršku kopnenim akcijama sirijske vojske. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA