Najnovije

BLIŽI SE KRAJ TRGOVINSKOG RATA: "Sporazum Kine i SAD dobra vest za sve"

Trgovinski sporazum Kine i SAD dobra je vest za sve i "obezbediće stabilnost u globalnoj trgovini", izjavio je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji.

Donald Tramp i Si Đinping (Foto: Jutjub)

Kako prenosi Rojters, on je, međutim, rekao da između Kine i SAD još postoji mnogo pitanja koja je potrebno rešiti.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da su SAD postigle takozvanu prvu fazu trgovinskog sporazuma s Kinom, prema kojoj će Vašington odustati od uvođenja tarifa na uvoz kineske robe, planiranih za nedelju, dok će Peking povećati kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

"Postigli smo vrlo detaljan sporazum prve faze sa Kinom. Oni su pristali na mnoge strukturne promene i ogromnu kupovinu poljoprivrednih proizvoda, energetskih i industrijskih proizvoda, i još mnogo drugih", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi Rojters.

"Kaznene tarife utvrđene za 15. decembar neće se naplaćivati zbog činjenice da smo sklopili dogovor. Odmah ćemo početi pregovore o fazi II, umesto da čekamo do izbora 2020. godine. Ovo je izvanredan sporazum za sve. Hvala vam", tvitovao je Tramp.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika (USTR) je u međuvremenu objavila da su SAD prihvatile da "znatno" modifikuju svoje tarife na kinesku robu u okviru prve faze trgovinskog sporazuma s Pekingom, a da će Kina kupovati znatno više američke robe i usluga. Prema sporazumu, Vašington će zadržati 25-procentne carine na oko 250 milijardi dolara američkog uvoza iz Kine, dok će tarife uvedene na kineske proizvode vredne 120 milijardi dolara smanjiti na 7,5 procenata, navodi se u saopštenju USTR-a, prenosi britanska agencija.

U saopštenju se dodaje da trgovinski sporazum zahteva strukturne reforme kineskog ekonomskog i trgovinskog režima u oblastima intelektualne svojine, transfera tehnologije, poljoprivrede, finansijskih usluga, deviznog kursa. Dogovor takođe uključuje "snažan sistem za rešavanje sporova", saopšteno je iz USTR.

Putin otkrio zašto oko vrata uvek nosi krst! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA