Najnovije

BRITANIJA SE CEPA NA ČETIRI DELA? ŠKOTI PORUČILI DŽONSONU: Ti nisi naš premijer! Pobunili se i Irci! (VIDEO)

Velika Britanija uskoro bi mogla da postane "Razjedinjeno Kraljevstvo", a Škotska i Severna Irska već kuju planove za izlazak iz Ujedinjenog Krajevstva.  Da li bi Velika Britanija mogla da se raspadne na Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku?

Boris DŽonson (Foto: Jutjub)

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u petak u Glazgovu protestujući protiv premijera Borisa DŽonsona, čija je Konzervativna partija trijumfovala na vanrednim parlamentarnim izborima.

Međutim, uprkos pobedi na izborima, konzervativci su pretrpeli težak poraz u škotskim izbornim jedinicama, gde je velika većina glasala za Škotsku nacionalnu stranku, koju predvodi škotska premijerka Nikola Sterdžon.

Prema navodima škotskih medija, Sterdžon će već sledeće nedelje zatražiti da se pravo raspisivanja referenduma o nezavisnosti trajno prepiše na škotski parlament, a ne da bude u nadležnosti vlade u Londonu.

Ali, kako navodi Jutarnji list, DŽonson će se protiv škotskog separtizma boriti "rukama i nogama".

Ipak, ocenjuje list, DŽonsonovo ignorisanje škotskih separatista sigurno će podići napetost i dovesti do talasa većih i intenzivnijih protesta od jučerašnjeg u Glazgovu.

"U petak su Škoti marširali s porukom da ne priznaju DŽonsonov autoritet. Ubrzo ce marširati s porukom da neće odustati od nezavisnosti. Što se DŽonson bude više borio protiv toga i kako se klupko Bregzita bude sve više odmotavalo, to će otpor u Škotskoj biti sve veći", predviđa list.

Škoti, više od nezavisnosti, žele da ostanu deo EU, dok rezultati ovonedeljnih parlamentarnih izbora obećavaju izlazak zemlje iz EU.

I mada je teško predvideti da li će škotski protesti postati nasilni i da li će doći do ozbiljnih nereda, znatno je lakše predvideti šta će se dogoditi u Severnoj Irskoj, gde su probritanski unionisti prvi put u istoriji osvojili manje mesta u parlamentu od proirskih separatista, ukazuje list.

Liderka irske nacionalističke stranke "Šin Fejn" Meri Lu Makdonald, u subotu je poručila da raste pritisak za raspisivanjem referenduma o irskom ujedinjenju.

"Bregzit je promenio politički profil Irske, u Britaniji i u Evropi. Sve što je nekada bilo sigurno, više nije", ocenila je ona.

Ona je dodala da su izbori ponovo pokazali da je većina glasača na Severu protiv toga da "budu izvučeni iz EU, protiv bilo kakve tvrđe granice na irskom ostrvu, kao i da žele da zaštite Sporazum Velikog petka i ekonomiju na celom ostrvu".

Sporazum Velikog petka je 1998. doveo do primirja u tinjajućem građanskom ratu u Irskoj i Britaniji nakon više od 30 godina sukoba i više od 3.500 ubijenih.

Jedan od ključnih delova Sporazuma je i klauzula prema kojoj je Severna Irska deo Ujedinjenog Kraljevstva dok god većina građana Severne Irske i Republike Irske ne odluči drugačije.

Ako do toga dođe, vlade u Londonu i Irske dužne su da sprovedu odluku naroda.

U poslednjoj anketi, sprovedenoj u septembru ove godine, 51 odsto glasača Severne Irske bilo je za ujedinjenje s Irskom, dok je 49 odsto bilo za ostanak u UK.

Nakon najnovije pobede DŽonsona, koji je u svojim pregovorima s EU jasno dao do znanja da mu je Severna Irska manje bitna od "Bregzita", i nakon što su na izborima pobedile stranke koje su za ostanak u EU i za ujedinjenje, nije čudno da je "Šin Fejn" već pozvao vlade Irske i UK na početak pregovora, ocenjuje list.

"Naši pregovarački timovi spremni su za početak razgovora s dve vlade i ostalim stranama u ponedeljak", rekla je Makdonaldova.

Za razliku od Škotske, čije zahteve DŽonson zakonski sme da ignoriše, zahtev iz Severne Irske, napominje list, mnogo je ozbiljniji zbog mehanizma u Sporazumu koji ga obavezuje.

Međutim, ako DŽonson pokuša da opstruiše i irsku inicijativu za izlazak iz UK, nacionalistički odgovor u toj oblasti mogao bi da bude i mnogo nasilniji od škotskih protesta u petak, zaključuje list.

Vrhovni sud razmatra molbu predsednika SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA