Najnovije

OZNA 80 GODINA SKRIVALA DOSIJE O JASENOVCU! Nemci bili zaprepašćeni ustaškim zverstvima!

Tajni nemački dosije koji je osam godina bio skriven od javnosti nedavno je u celosti preveden na srpski jezik, a govori o zločinima u NDH. 

Jasenovac (Foto: Jutjub)

Zverstva koja su ustaše sprovodile nad nedužnim srpskih stanovništvom, naročito nad nejači koja se našla u logorima Jasenovac, Stara Gradiška i drugim širom Hrvatske, zgražavala su čak i nemačke okupatore.

Direktor Arhiva Vojvodine, dr Nebojša Kuzmanović najavljuje da će ovaj dosije uskoro biti u potpunosti digitalizovan i pretočen u knjigu.

- Želimo da ovaj dosije bude dostupan svetu. To je naš dug svim žrtvama. Naši stručnjaci su uz mnogo muke preveli kompletan dosije od nekoliko stotina dokumenata o zločinima u NDH, koji su najvećim delom pisani na nemačkom jeziku, a sačinili su ih predstavnici nemačke obaveštajne službe tokom Drugog svetskog rata – kaže on.

Dodaje da su Nemci ove dokumente prevideli tokom evakuacije.

- Decenijama je dosije tako ostao deo ličnog fonda Slavka Odića iz Bihaća, nosioca Partizanske spomenice, koji je tokom vojne karijere pripadao Odeljenju za zaštitu naroda (OZNA), pa je imao pristup tajnim arhivima. Ne znamo zašto ih nije publikovao. Dve godine posle njegove smrti, 17. oktobra 2008. godine, R.Z. iz Sremske Kamenice je dosije u sedam kutija, pod nazivom "Ustaška zvjerstva u NDH" predao Arhivu Vojvodine, koja su od tada stajale u arhivskom depou. Prošle godine mi je arhivista koji je započeo rad na dosijeu skrenuo pažnju na to – rekao je Kuzmanović.

On ističe da su u dosijeu pisma svedočenja građana i zapovednika paravojnih jedinica.

- Sadrži i 63 autentične i numerisane fotografije obeležene kratkim opisima koji su zakačeni na listove hartije sa memorandumom šefa nacističke bezbednosne policije u Srbiji. Sve je pisano na nemačkom, overeno je njihovim pečatima, a upućeno je zapovednicima nemačke službe bezbednosti u tadašnjem Beogradu, čiji je šef do januara 1942. bio Vilhelm Fuhs, a posle njega Emanuel Šefer. Arhivisti pretpostavljaju da je taj organ i načinio dosije interesujući se za stanje u NDH, ali ta pretpostavka još čeka potvrdu – kaže Kuzmanović. 

Haftarove snage zauzele važno uporište, nadiru prema centru grada! Više o tome OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA