Najnovije

"SARDINE" TRESU APENINE! Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o novom pokretu zbog koga strepi Italija! (VIDEO)

Pokret "6.000 sardina" u Italiji brzo se širi i okuplja ljude koji se suprotstavljaju lideru desnice Mateu Salviniju i njegovim saveznicima.

Protest pokreta "6.000 sardina" (Foto: Jutjub)

Nakon skupova u Bolonji i drugim gradovima očekuju se novi protesti širom zemlje. Neki mediji navode da bi na okupljanju u Rimu moglo da bude 120.000 ljudi. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o novom pokretu koji je jedna od glavnih vesti u Italiji.

Otkud sardine u imenu?

Pokret je osnovan prošlog meseca u Bolonji, glavnom gradu regije Emilija-Romanja. Inicijatori su se nadali da će privući 6.000 ljudi ali se pojavilo dvostruko više. Oni su se "kao sarine" spakovali na glavnom trgu.

Šta im je cilj?

Žele da osujete uspon na vlast Salvinijeve Lige, prvo u Emilija-Romanji, gde su za januar zakazani izbori, a zatim i dalje.

Kako su se širili?

"Sardine" su veoma brzo stekle popularnost i zadobile su pristalice u ostalim gradovima Italije. Slika sa protesta u Torinu gde su okupljeni zajedno pevali pesmu "Bela ćao" obišla je svet.

Percepcija pokreta u narodu

U anketama u novembru, 40 odsto građana Italije prepoznalo je pokret "6.000 sardina" kao najveću pretnju za Matea Salvinija.

Šta kaže Salvini?

Očekivano, italijanski desničarski lider je odbacio ideje pokreta. Na Tviteru je napisao da on više voli mačke zbog toga što one "jedu sardine kada su gladne".

Kakva je budućnost "sardina"?

Pokret je isticao da nije politička stranka i da nema nameru to da postane, ali članovi tvrde da žele da razmrdaju Italijane da se bore protiv antiimigantskih stavova. Već su pokazali da mogu daleko da premaše postavljene ciljeve i brojeve a njihova sudbina zavisiće od narednih velikih protesta.

Pročitajte OVDE kakvu je pomoć Vladimir Putin poslao Siriji.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA