Najnovije

BEĆIROVIĆ TVRDI: Specijalni sud je osnovan da bi se procesuiralo društvo oko Tačija! Vreme je da svi albanski zločinci budu osuđeni

Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz LJubljane, izjavio je da ne veruje da će do nastavka razgovora Beograda i Prištine doći još najmanje šest meseci.

Zijad Bećirović (Foto: Jutjub)

Bećirović ističe da je stvorena atmosfera koja ne ide u prilog nastavku dijaloga.

“U međuvremenu je potrebno formirati vladu tzv. Kosova, a kada bude formirana već će se odvijati intenzivna neformalna izborna kampanja u Srbiji. Tako da, barem u prvoj polovini 2020, nije moguće očekivati nastavak dijaloga“, smatra direktor IFIMES-a.

Šta mislite o inicijativi za uspostavljanje "malog Šengena"?

“Radi se najvažnijoj inicijativi na ovim prostorima u poslednjih 30 godina. To je inicijativa za 21. vek. Ukoliko bude realizovana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev biće heroji našeg vremena. Savezništvo na Balkanu koje predvode konzervativac Vučić i socijaldemokrata Zaev podseća me na Savezništvo civilizacija, koje su 2005. na nivou UN pokrenuli Redžep Tajip Erdogan, konzervativac i tadašnji premijer Turske, i Hoze Luis Rodrigez Zapatero, socijalista i tadašnji premijer Španije. Zbog toga uopšte ne iznenađuje da se protiv Aleksandra Vučića i Zorana Zaeva vodi hibridni rat visokog intenziteta, koji će se intenzivirati kako se budu približavali parlamentarni izbori u Srbiji, odnosno Severnoj Makedoniji”.

Mislite li da je tzv. Kosovo u ovom trenutku bliže izborima ili formiranju vlade sa Kurtijem na čelu?

“Sasvim je sigurno bliže formiranju vlade. Eventualni novi izbori bili bi u korist Aljbina Kurtija i Pokreta Samoopredeljenje. Kurti ima istorijsku šansu da se obračuna sa kriminalom i korupcijom. Ukoliko se Kurti ne obračuna sa kriminalom i korupcijom, oni će se obračunati sa njim”.

Veselji je 10. decembra saslušan u Hagu. Da li će eventualne optužnice protiv bivših pripadnika OVK izazvati nerede na KiM?

“Nije nikakva tajna da su specijalno tužilaštvo i sud osnovani za procesuiranje Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Ramuša Haradinaja i drugih čelnika iz društva oko Tačija. Strane diplomate taj sud zovu i Tačijev sud. Pogledajte, tzv. Kosovo ima nacionalno sudstvo, misiju Euleksa, koja je najveća pravosudna misija, tu je postojao i Haški tribunal. Zašto su onda osnovani specijalni sud i tužilaštvo? Upravo zbog toga što je društvo oko Tačija do sada uspelo da izbegne procesuiranje. Zato postoji Specijalni sud, za njihovo procesuiranje. Specijalni sud predstavlja test za međunarodnu zajednicu, jer ako ne obavi svoj posao, zašto je onda osnovan? Tu se opet troši novac poreskih obveznika, prvenstveno iz EU i SAD. Ovde se radi o individualnoj odgovornosti osumnjičenih, dok osumnjičeni to povezuju sa OVK i Kosovom kako bi se prikazali kao žrtve koje su se žrtvovale za OVK i Kosovo. Neće biti nikakvih većih nereda na KiM jer osumnjičeni i optuženi već gotovo dve decenije drže u strahu i nemaštini građane kao svoje taoce i njihovo procesuiranje biće satisfakcija za većinu građana KiM.

Kakva je evropska perspektiva Balkana? Očekujete li da jednog dana Zapadni Balkan bude deo EU?

“Moram priznati da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana manje izvesna nego što je bio slučaj pre nekoliko godina. Želim da verujem da su sadašnja dešavanja samo jedna prepreka na putu ka članstvu u EU. EU mora da promeni svoj pristup i politiku prema Zapadnom Balkanu i proširenju. Insistiranje na novim uslovima moglo bi dovesti do toga da pojedine zemlje promene svoju geopolitičku orijentaciju. Zbog toga ne iznenađuje činjenica da mnoge zemlje regiona intenzivno razvijaju saradnju sa drugim država i da EU svojom politikom proširenja gura zemlje Balkana u zagrljaj nekih drugih država i interesnih sfera”.

Koliki je uticaj Rusije i Kine na Balkanu, a koliki SAD?

Zbog politike EU, ali i SAD, prazninu na Balkanu pokušavaju da popune neke druge države. Među njima su sasvim sigurno Rusija, Kina i Turska, ali i još neke druge zemlje. SAD su na Balkanu najjače u bezbednosno-obaveštajnom sektoru. Američke investicije u regionu su skromne. Kina pokušava da prodre u ekonomski sistem država regiona na način da može uticati čak i na njihovu makroekonomsku stabilnost. Najbolji primer za to je Crna Gora, u kojoj uticaj Kine odnosno njeni projekti u toj zemlji utiču na makroekonomsku stabilnost, koja je u ovom slučaju zavisna od Kine. Rusija pokušava da bude prisutna mnogo kompleksnije nego druge zemlje. Tu su, uz vojno-bezbednosni i obaveštajni sektor, stvaranje energetske zavisnosti, panslavizam, jačanje kulturnih veza, korišćenje pravoslavlja u funkciji javne diplomatije.

Koliko je uopšte Tramp zainteresovan za rešavanje kosovskog problema?

Kosovo ima strateški značaj za SAD u regionu. To je neka vrsta evropskog Izraela za SAD. SAD neće popuštati kada je reč o Kosovu. Američki predsednik Donald Tramp ne bavi se pitanjem Kosova kao svojim ključnim pitanjem. Time se bave pojedina ministarstva i agencije. To ni u kom slučaju ne umanjuje važnost Kosova za SAD.

Pročitajte OVDE šta je izjavio sin Ratka Mladića.

Izvor: Kosovo onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA