Najnovije

ČANAK OPLEO PO LIDERU RADIKALA: Šešelj na dnevnom nivou pokazuje šta znače netolerancija i nepoštovanje multietničkog društva

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nije zadovoljna stanjem u oblasti poštovanja prava nacionalnih zajednica i ističe činjenicu da su institucije Srbije usvojile brojne zakone i strategije, ali je implementacija tih dokumenata veoma spora i nekvalitetna.

Nenad Čanak (Foto: Jutjub)

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović pohvalila se „značajnim uspehom po pitanju saradnje sa nacionalnim manjinama na promociji multietničnosti i ostvarivanju prava“, podseća LSV u današnjem saopštenju.

Brojni su problemi u oblasti obrazovanja, službene upotrebe jezika i informisanja. Brojni lokalni mediji u Vojvodini, koji su informisali na nekom od jezika nacionalnih zajednica, nestali su u vihoru privatizacije, pa danas u mnogim multietničkim sredinama nema niti sekunda ili reči na mađarskom, slovačkom, rumunskom, rusinskom ili nekom od drugih jezika. Liga socijaldemokrata Vojvodine ne sumnja u dobru volju institucija koje se bave ljudskim i manjiskim pravima, ali činjenično stanje je zabrinjavajuće. Nikakva strategija neće pomoći ako se ne poštuje Zakon o zabrani diskriminacije.

“Svedoci smo veoma čestih uvreda na verskoj i nacionalnoj osnovi i to na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ili dnevnim listovima sa veoma visokom tiražima“, ukazuje LSV, i konstatuje:

“LJudi se nesmetano prozivaju zbog „pogrešnog“ imena ili prezimena. Nadležni organi ćute! Slično je i sa pozicijom pravosnažnog osuđenika za ratne zločine Vojislava Šešelja, koji i pored jasnih odredaba Zakona o izboru narodnih poslanika i dalje zauzima mesto u Skupštini Srbiji“.

„Šešelj na dnevnom nivou pokazuje šta znače netolerancija i nepoštovanje multietničkog društva“, navodi LSV i ocenjuje da se država mora sa mnogo više entuzijazma da se suoči s ovim problemima.

Pročitajte OVDE kakav je odnos sila na Balkanu.

Izvor: Fonet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA