Najnovije

GOJKO PEROVIĆ RASKRINKAO PREMIJERA CG: Marković je pričao sa papom o klimatskim promenama i ekologiji, ali ne i o spornom zakonu?!

Rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović ocenio je da nije moglo biti nikakvog prostora ni mogućnosti za manipulaciju pismom koje je poglavar rimokatoličke crkve papa Franjo poslao srpskom patrijarhu Irineju.

Rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović (Foto: Jutjub)

“Pismo je integralno predstavljeno široj javnosti i svi mogu da vide šta se u njemu reklo. Pri tom, u zvaničnom saopštenju Vatikana o jučerašnjoj poseti premijera CG nema pomena da se pričalo o tom pismu, pa osnovano sumnjamo da sa ovom temom manipuliše jučerašnji vatikanski gost”, saopštio je Perović.

Papa Franjo je, kako je ranije saopšteno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, u pismu napisao da Zakon o slobodi veroispovesti mora da bude donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve verske zajednice.

Iz Vlade CG je juče saopšteno da je premijer Duško Marković nakon sastanka sa državnim sekretarom Svete Stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom, kazao da su zajednički konstatovali da je bilo zloupotreba i manipulacije pismom koje je papa Franjo uputio Irineju i koje je crnogorski premijer dobio od kardinala Parolina.

Rektor Cetinjske Bogoslovije je ocenio da je jasno da Marković, iako je imao "dug i sadržajan" razgovor sa papom Franjom, uopšte nije pomenuo pred njim Predlog zakona o slobodi veroispovesti.

"Zamislite, pričali su o klimatskim promenama i ekologiji, ali ne i o gorućoj temi koja je u Crnoj Gori aktuelna zadnjih nekoliko godina i koja se tiče uređenja pitanja slobode veroispovesti, a konačno - tiče se i pomenutog pisma”, kazao je Perović.

Perović podseća da je premijer o budućem zakonu, ali ne i o konkretnom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti pričao sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Parolinom: 

“Ali kako? Vatikanski diplomata mu je naglasio da bi pomenuti zakon trebalo doneti uz "najveći stepen saglasnosti". E sad se ja pitam - da li mu je naš premijer preneo stav crnogorske Vlade koji je u odnosu na SPC bio jasan i glasan "uzmi ili ostavi", tj. "donećemo zakon sa vama ili bez vas"! Sve se bojim da je naš premijer i tu bio neverodostojan, i da je pričao o "intezivnoj komunikaciji sa svim verskim zajednicama" - što se ovde kod nas, nije desilo”, ocenio je Perović.

On je naglasio da će ovih dana imati redovnu komunikaciju sa Vatikanom, u vezi tih i nekih drugih međucrkvenih pitanja.

“I jedno je jasno. Između takve dve ozbiljne i drevne institucije nema prostora za manipulaciju”, istakao je Perović.

Pročitajte OVDE kakvo je pismo Crnogorcima stiglo iz Ostroga.

Izvor: Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA