Najnovije

KOMŠIJE SE OSILILE: Ova zemlja popunjava flotu sa još pet F-16!

Rumunija će kupiti još pet borbenih aviona F-16 od Portugalije, odlučila je skupština te zemlje 11. decembra. Time će flota F-16 istočnog suseda Srbije u naredne dve godine porasti na sedamnaest letelica.

F-16 (Foto: Pixabay)

Četiri aviona biće isporučena tokom 2020, a peti godinu dana kasnije. Pre toga će biti modernizovani na standard M.5.2R kakav ima i prvih 12 F-16 koje koristi Rumunsko ratno vazduhoplovstvo.

Bukurešt će za drugu turu aviona i radove u zemlji porekla platiti oko 250 miliona evra. Troškovi podrazumevaju ne samo remont i održavanje već i obuku i logističke potrebe.

Odlukom rumunskog parlamenta tako je nastavljen program "Višenamenskog borbenog aviona" čiji je dugoročni cilj da opremi vazduhoplovstvo sa 36 aviona F-16. Doneti zakon predviđa da domaća industrija preuzme poslove održavanja, većih popravki na motoru i dalju modernizaciju ovog borbenog aviona.

U periodu od septembra 2016. do oktobra 2017. godine kupljeno je 12 letelica F-16 iz Portugala koji su prethodno prošli takozvani MLU (mid life update). Taj program je omogućio unapređenje njihovih borbenih mogućnosti i produženje veka upotrebe.

Reč je o vrlo dragocenim radovima jer se radi o devet portugalskih jednoseda i tri dvoseda (AM i BM standard) koji su proizvedeni još u prvoj polovini 80-ih godina.

Do sada je za prelazak sa sovjetskih Migova 21 na F-16 Rumunija potrošila više od 650 miliona evra. Tim novcem je obezbeđena prva eskadrila sa 12 aviona a plaćen je i program modernizacije, prilagođena je postojeća infrastruktura, nabavljeno je naoružanje i sprovedena obuka letačkog i zemaljskog tehničkog sastava.

Išlo se dotle da je za potrebe korišćenja “novih” aviona produžavana čak i poletno-sletna staza a omogućeno je i adekvatno čuvanje aviona u novim hangarima.

U martu 2019. godine proglašeno da je prva jedinica sa F-16 dostigla početni nivo operativne sposobnosti u 86. vazduhoplovnoj bazi u gradu Feteštiju, 140 kilometara istočno od Bukurešta.

Trenutni broj pilota i mehaničara, međutim, omogućava ne mnogo više od učešća u dežurstvu u sistemu PVO, mada je u oktobru određeni broj rumunskih “šesnaestica” prvi put učestvovao u tradicionalnoj zajedničkoj vojnoj vežbi sa Srbijom "Air solution 2019".

Dodatna nabavka polovnih aviona iz Portugala može ukazati na nekoliko mogućih pravaca razvoja čitave situacije, koji se tiču ne samo Rumunije, nego i regiona.

Rumunija tako nastavlja proces modernizacije svoje borbene avijacije i preoružavanja sa letelica sovjetske na avione zapadne proizvodnje iako će odredjen broj aviona MiG-21 Lancer B/C još neko vreme ostati u upotrebi.

Rumunija je početkom 21. veka u saradnji sa Izraelom modernizovala i remontovala više od sto aviona MiG-21. Tako je nastao MiG-21 Lancer u A varijanti (za dejstvo po ciljevima na zemlji), u B varijanti (dvosed) i u C varijanti za lovačke zadatke.

Iako se ta modernizacija smatra veoma uspešnom reč je o avionima koji se nalaze u rumunskoj vojsci koriste od prve polovine 70-ih godina prošlog veka koje se primiču završetku veka upotrebe.

S obzirom da se trenutno koristi više od 20 Lancer-a B i C i da je potrebno pronaći zamenu za njih, nabavka dodatnih pet aviona iz Portugala za Rumuniju definitivno predstavlja korak u dobrom pravcu.

Evo koji će zadatak imati nova jedinica na severu Sirije! Više o tome OVDE.

Izvor: balkansec.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA