Najnovije

UPLAŠILI SE MALOG ŠENGENA: Šiptari na KiM traže od Albanije da otkaže samit u Draču!

Četiri parlamentarne stranke na Kosovu, uključujući dve pobedničke partije na izborima, Samoopredeljenje i DSK, kažu da se ne može govoriti o regionalnoj saradnji u okviru „mini-Šengena“ sa Srbijom, budući da ta zemlja negira svoje zločine, prenosi Koha.

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev (Foto: predsednik.rs)

Stranke tu inicijativu ocenjuju opasnom za Kosovo i u političkom i u ekonomskom smislu.

Kako prenosi list, zbog negiranja masakra u Račku od strane Srbije političke stranke na Kosovu od Albanije zahtevaju drugačiji odnos prema Srbiji i da otkaže samit u Draču na kome bi trebalo da se osnuje balkanski „mini-Šengen“.

Članica Predsedništva Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu istakla je za Kosova Pres da se protivi tim sastancima, posebno sada kada Srbija otvoreno negira genocid koji je počinila na Kosovu.

"Najveću korist od uspostavljanja „mini-Šengena“ imaće Srbija, a ne druge zemlje koje su navodno zainteresovane. Samo Srbija napreduje ili je zainteresovana za taj proces. Zato Albanija treba da vidi Srbiju očima kao što je vidi Kosovo, očima građana Kosova i kako oni vide Srbiju. Međutim ovakav pristup nedostaje Vladi Albanije“, smatra Hadžiu.

Mi smo protiv takvih sastanaka gde Kosovo nije uključeno i protiv takvih sastanaka na kojima učestvuje predsednik zemlje koji negira zločine koji su se dogodili na Kosovu, ukazala je Hadžiu.

Protiv regionalne saradnje u vidu "mini Šengena" je i poslanik DSK Anton Čuni, koji kaže da Srbija mora prvo da se suoči sa sopstvenom prošlošću.

"O kakvoj saradnji i o kakvom „mini-Šengenu“ može da se razgovara sa državom koja negira svoje zločine, a koja još uvek ne vraća tela ubijenih, koja se nikada nije izvinila i nije se pokajala za svim tim ubistvima, masakrima i deportacijama koje su napravili. Mislim da dok se to ne dogodi Srbiju ne bi trebalo doživljavati kao partnera od strane demokratskih zemalja koje su 1999. godine osudile njene zločine“, rekao je Čuni za Kosova Pres.

Zamenik predsednika DPK Memlji Krasnići zahteva otkazivanje samita u Draču i dodaje da bi Albanija trebalo da promeni pristup prema Srbiji, jer negiranjem zločina, po njemu, ne može se krenuti napred.

"Negiranje genocida koji je Srbija počinila na Kosovu, posebno masakra u Račku, nije samo neprihvatljivo, već je i kažnjivo. U tom kontekstu, mislim da bi institucije Kosova, ali i drugih zemalja u regionu, pre svega Albanija, trebalo da taj pristup shvate mnogo ozbiljnije. Da imamo drugačiji pristup prema Srbiji“, naglasio je Krasnići.

On je naveo da, uprkos potrebi da se unaprede odnosi na regionalnom nivou, mi ne možemo da se fokusiramo samo na ovaj deo razvoja i saradnje koji bi za region značio napredak, a da ostavimo po strani zločinački, istorijski revizionizam koga forsira predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Potpredsednik ABK Ardian Đini zahteva reakciju svih prijateljskih zemalja Kosova na negiranje masakra u Račku, rekavši da takve izjave treba da prekinu svaku saradnju.

"Tako brutalno poricanje jednog od najtežih zločina koji se dogodio na Kosovu je znak da se suočavamo sa komšijom koji nema nikakvu nameru da se preispita i da vidi šta se desilo u prošlosti“, istakao je Đini.

Pokušaji da se formira balkanski „mini-Šengen“ započeli su pre oko dva meseca, gde su se trojica lidera, Vučić-Rama-Zaev, prvi put sreli u Novom Sadu, a zatim u Ohridu, dok je za 21. decembar zakazan samit u Draču u Albaniji.

Ovaj bager vozio DŽonson, pa ih je pregazio na izborima! Više o tome OVDE.

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA