Najnovije

LAVROV: Promena rukovodstva EU otvara priliku za novi početak u odnosima sa Rusijom!

Rusija je deo evropskog civilizacijskog prostora, ali Evropska unija nije spremna za ravnopravne odnose, naveo je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u svom autorskom tekstu „Evropski susedi“, koji je objavljen u „Rosijskoj gazeti“.

Sergej Lavrov (Foto: mid.ru)

Ministar je napomenuo da Brisel sada pokušava veštački da podeli Evropu na „pravu“ i ostalu.

„U briselskom leksikonu termin ’Evropa‘ konačno je postao sinonim za ’Evropsku uniju‘. Predstavlja se kao da su ’prava‘ Evropa članice EU, a sve ostale zemlje kontinenta još moraju da zasluže ’visoko zvanje Evropljana‘. Time oni ponovo pokušavaju da veštački podele kontinent, da iskrive i geografiju i istoriju“, ocenio je Lavrov.

On navodi da Brisel nije u praksi bio spreman za ravnopravnost u odnosima sa Moskvom. Takođe je naglasio da je Rusija geografski, istorijski, ekonomski i kulturološki bila i ostala sastavni deo Evrope.

„Posedujući jedinstveni identitet, na koji smo s pravom ponosni, mi smo deo evropskog civilizacijskog prostora. Tokom vekova Rusija je doprinosila njegovom širenju, sve do Tihog okeana“, dodao je Lavrov.

Ministar je izrazio uverenje da promena rukovodstva Evropske unije i početak novog institucionalnog ciklusa otvara priliku za „novi početak“ u odnosima sa Rusijom. Naglasio je da je Moskva otvorena za obostrano korisnu, ravnopravnu i pragmatičnu saradnju sa EU, u skladu sa interesima saveznika i svih drugih partnera u Evroaziji.

„Samo tako može da se izgradi održiv model dugoročnih odnosa koji odgovara interesima i težnjama zemalja i naroda celog Evroazijskog kontinenta“, zaključio je ministar spoljnih poslova Ruske Federacije.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji. Optužujući Moskvu za navodno mešanje u poslove Kijeva, Zapad joj je uveo sankcije. Rusija je preduzela recipročne mere i povela politiku zamene uvoza, a više puta je optužbe protiv sebe nazivala neosnovanim. U poslednje vreme u zemljama Evropske unije sve više se čuju mišljenja o potrebi da se sankcije ukinu.

Evo šta je ruski predsednik rekao o politici bivše države! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA