Najnovije

HRVATSKI VOJNI ANALITIČAR OBJAVIO: Šta bi se desilo kada bi se hrvatski lovci sukobili sa srpskim „Pancirom“

Pojava tog sistema u Srbiji izazvala je veliko interesovanje regionalnih, ali i evropskih medija.Iako se radi o kupovini samo jednog sistema, on svakako predstavlja veliki tehnološki skok za protivvazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije. Šta bi se desilo kada bi se hrvatski lovci sukobili sa novom srpskog akvizicijom, pitali su se hrvatski novinari.

Pancir (Foto: mod.gov.rs)

Dobri poznavaoc ruske vojne tehnike, nekadašnji novinara Denisa Krnića, upitan za komentar srpske kupovine PVO sistema „Pancir-S1“, ali i kako bi se proveli hrvatski lovci u slučaju sukoba sa ovim oruđem odgovorio je:

„Lično bih svakako voleo i da hrvatska vojska ima isti ili sličan sistem. Iako se radi o kupovini samo jednog sistema, on svakako predstavlja veliki tehnološki skok za protivvazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije. Ovoj državi  treba obnova kompletnog PVO, kako trupnog, tako i onog zemaljskog“.

„Pancir“ predstavlja trupnu PVO, dakle za blisku odbranu važnih objekata. On zbog ograničenog dometa nije zemaljska PVO zaštita, tako da u tom smislu nema razloga za zabrinutost. Sa jednom baterijom se teško može vršiti kvalitetna odbrana. Međutim, nakon prvog obično dođe i drugi, a u međuvremenu se posade obučavaju“.

Šta vi se desilo kada bi se hrvatski lovci sukobili sa srpskim „Pancirom“?

„Zaista ne znam u kakvoj bi konstelaciji odnosa, moglo doći do susreta takve vrste. Koji bi to uopšte bio avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva? F-16? Miraž? No, kad već pitate…. U Siriji su prošle godine izraelski avioni F-16 i F-15 pogodili jedan „Pancir”. Napad na takav cilj podrazumeva mnogo aviona i razrađenu taktiku. Osim aviona koji izvršavaju napad, potrebni su vam lovci za zaštitu napadačke grupe, avioni za elektronsko ometanje, te lovci koji će svojim manevrima izvoditi varke.

Uz to, cilj je po svemu sudeći, pogodila sjajna krstareća raketa “Delilah” lansirana i navođena s jednog od izraelskih aviona F-15. Dakle,

Hoćemo li ikada na jedan cilj poslati celu eskadrilu?  Teško.

Hoćemo li ikada imati pilote toliko obučene za napade na zemaljske ciljeve te vrste?  Gledajući trenutno turobno stanje u RV Hrvatske, sumnjam. Hoćemo li ikada imati krstareće rakete? Nema ni teoretske šanse.

Hoće li naša vojna doktrina ikada predviđati lupanje po ciljevima susednih država? O tome ne treba trošiti ni slova. Takva priča, koju furaju neki novinari, ne vredi “ni lipe”…

Taj uništeni ruski „Pancir“ pogođen je u trenutku kad je bio izvan funkcije, parkiran, čekajući ukrcaj borbenog kompleta. Ali dobro, cilj je cilj. Pogođen je, i verovatno je pilotu koji ga je naciljao doneo novi čin.

Ima još nešto. Pokazalo se da se „Pancir“ može napasti rojem jeftinih dronova. Kada pucajući na takve mete potroši svoj borbeni komplet, laka je meta. „Pancir“ je dobar, odličan, ali nije svemoguća babaroga- smatra hrvatski vojni analitičar.

Ukrajinci doveli PVO sistem Buk i prete da će oboriti sve rusko iznad Krima! Više o otme pročitajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA