Najnovije

UMISLILI DA SU SPREMNI ZA RAT SA RUSIJOM! Ukrajinci doveli PVO sisteme Buk pa zapretili: Srušićemo vam sve iznad Krima

Ukrajinska vojska će obarati ruske bespilotne letelice, koje se budu našle u vazdušnom prostoru poluostrva Krim. Tom prilikom će biti upotrebljeni raketni PVO sistemi srednjeg dometa 9K37M1 Buk-M1. Ovi sistemi se nalaze u naoružanju ukrajinske vojske, i odlično su se pokazali tokom sukoba u Donbasu.

Buk M1 (Foto: RIA)

„Ukoliko govorimo o kvadkopterima, za njihovo obaranje je dovoljno streljačko naoružanje kao što su mitraljezi. Međutim, ukoliko govorimo o ozbiljnijim bespilotnim letelicama tipa „Orlan“ ili „Forpost“, tu ćemo upotrebljavati PVO rakete. Mi smo u tu svrhu na teritoriji Donbasa primenjivali raketne sisteme Buk-M1. Pored ovih sistema, mi smo neprijateljske bespilotne letelice obarali i borbenim helikopterima Mi-24“ – rekao je portparol komande RViPVO ukrajinske armije Jurij Ignjat.

Prema rečima glasnogovornika ukrajinske armije, raketni sistem Buk-M1 se odlično pokazao tokom borbi u Donbasu. On je posebno bio efikasan prilikom obaranje ruskih bespilotnih letelica „Orlan“ i „Forpost“. Upravo ove bespilotne letelice su raspoređene u ruskim vazduhoplovnim bazama na „okupiranom“ Krimu- navodi medijska služba ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

9K37M1 Buk-M1 predstavlja modernizaciju osnovnog sistema 9K37 Buk čime je dobijena sposobnost raspoznavanja različitih aerodinamičkih ciljeva uz povećanu efikasnosti u borbi protiv krstarećih raketa. To je postignuto modernizacijom osmatračkog radara 9S18M „Kupol“ kod kojeg je integrisana fazirana antenska rešetka. Efektivni domet po daljini za sistem 9K37M1 Buk-M1 dostiže 35km, dok je po visini 22km.

Inače, Ukrajina ima žarku želju da samostalno pokrene proizvodnju rakete za sovjetski/ruski sistem PVO „Buk-M1“. Za ovaj projekat država je iz inostranstva dobila neophodnu opremu, koje će da bude upotrebljena za proizvodnju ukrajinskih protivvazduhoplovnih raketa srednjeg dometa napravljenih na bazi projektila 9M38M1. Posebna pažnja se obraća na odsek koji pokreće raketu tj. na motore i čvrsto raketno gorivo. Upravo kvalitet pogona ima odlučujući uticaj na ubrzanje, maksimalni brzinu leta i domet prilikom presretanja vazdušnih ciljeva.

Ukrajinski takozvani nacionalisti zapucali na regularnu vojsku! Šta je izzvalo ovaj sukob saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA