Najnovije

RUSKI ANALITIČARI: Dogovor Rusije sa Ukrajinom o gasu — strateški poraz Amerike!

Sporazum koji je postignut između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa, iako je veoma koristan za Evropu, za Ameriku predstavlja strateški poraz, smatraju ruski analitičari.

Gas (Foto: pixabay. com)

Želje Amerikanca da se ne potpiše nikakav dogovor Ukrajine sa Rusijom o transportu gasa bile su nerealne i zato je to poraz Amerike koja gubi Evropu u strateškom smislu. To zaista može dovesti do približavanja EU i Rusije, ali može i povećati energetsku bezbednost Evrope, komentariše Vladislav Ginjko, profesor na Ruskoj akademiji za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu.

Dogovor o gasu koristan Ukrajini

Iako je Ukrajina od početka ove „gasne krize“ zauzela prilično oštar stav, ukrajinski zvaničnici su ipak priznali da bi eventualno obustavljanje tranzita ruskog gasa imalo izuzetno negative efekte na ukrajinsku ekonomiju, koja bi mogla da izgubi oko 2 procenta BDP-a.

Demontaža ukrajinskog gasnog sistema primorala je Ukrajinu da postigne dogovor sa Rusijom.
Kolaju priče da je sporazum koji je postignut između Rusije i Ukrajine o tranzitu gasa rezultat pritiska pod kojim se našla Ukrajina zbog navodnog početka demontaže ukrajinskog gasnog sistema, ali i činjenice da će u slučaju da dogovor ne bude postignut, tranzit biti u potpunosti obustavljen.

Demontaža ukrajinskog gasnog transportnog sistema

Bogdan Bespaljko, član Saveta za međunacionalne odnose pri predsedniku Rusije, osim činjenice da ugovor uskoro ističe, navodi i druge moguće razloge koji su doprineli efikasnom i brzom rešavanju problema uz posredovanje Evropske komisije.

„Kolaju priče, iako postoji mogućnost da to nije sasvim tačna informacija, ali ona odlično oslikava atmosferu pregovora, da se deo ukrajinskog gasnog transportnog sistema demontira. Ove priče mogu da budu odraz realnih događaja, a možda je reč i o informaciji koja je plasirana kako bi se izvršio pritisak na Ukrajinu“, rekao je Bespaljko.

Prema njegovim rečima, ovaj dogovor je opšti, jer ne sadrži detalje o količini gasa, cenama, ni mogućim popustima sa ruske strane. Ipak, ovo se može tumačiti kao svojevrsna predaja Ukrajine i spremnost na kompromis.

„Pozicija Ukrajine je na početku bila beskompromisna, oštra. Međutim, ’Severni tok‘ se završava, Nemačka lobira, Danska je dala odobrenje i on će biti vrlo brzo gotov, jer je ostalo još nekih 75 kilometara do završetka radova“, rekao je Bespaljko.

U ovakvoj situaciji Rusija ima jaku pregovaračku poziciju, jer iako je Moskvi potreban tranzit kroz Ukrajinu, on je za Evropu daleko važniji. Ukrajina je rušila sve pregovore i zbog toga će morati da snosi posledice zbog lošeg imidža i reputacije.

Prema njegovim rečima, uslove koje je postavila Rusija su bili veoma privlačni, sa čime bi mogla da se saglasi bilo koja zemlja u Evropi. Popust od 20 procenata koji je Moskva predložila, pokazao je da je ruska strana spremna na ustupke i pregovore, ali da Ukrajina nije. Čak i u slučaju da dođe do nedozvoljenog uzimanja gasa iz rezervi koje se nalaze u Ukrajini, krivicu će zbog manjka gasa u Evropi snositi Kijev. 

Ekonomski značaj tranzita ruskog gasa za Ukrajinu

Igor Didenko, član Međunarodnog saveza ekonomista, primećuje da se u poslednje vreme ekonomske pozicije Rusije i Ukrajine približavaju i da strane nalaze mogućnost za kompromis oko onih tačaka oko kojih je ranije bilo teško da se dogovore. Ekspert ovo tumači kao rezultat smene političkog rukovodstva u Kijevu i činjenicu da je novi ukrajinski predsednik Zelenski spreman da kroz kompromis dođe do rešenja. Osim toga, tranzit gasa je izuzetno važan za ukrajinsku ekonomiju i privredu.

„Ukrajina dobija dodatni prihod od tranzita ruskog gasa i to je uvek bilo značajno za njenu ekonomiju. U međunarodnoj ekonomiji izuzetno su važni efektivni privredni odnosi i njihovo urušavanje, naročito između susednih bratskih zemalja nije dobro, ali veza počinje postepeno da se uspostavlja“, rekao je Didenko.

Privremeni kompromis i borba za američke interese

Vladislav Ginjko, profesor na Ruskoj akademiji za nacionalnu ekonomiju i javnu upravu, veruje da je reč o privremenom kompromisu i da je teško da dugoročni sporazum može u ovom trenutku biti postignut. On ističe da je tranzit kroz Ukrajinu duži i skuplji, ali da su Evropljani navikli da dobijaju gas ovom trasom. Osim toga, Rusija shvata značaj tranzita za ukrajinski narod, jer dobar deo novca od tranzita ide običnim Ukrajincima kroz socijalne isplate. Energetika je usko povezana sa politikom, zato ne treba zanemariti ni ovu dimenziju.

„Reč je o politički obojenoj situaciji. Američki proizvođači tečnog gasa vrše pritisak na američki establišment i Trampa da što pre potpiše zakon o sankcijama protiv ’Severnog toka‘. Oni nisu zadovoljni ni ’Severnim tokom‘, ni tranzitom gasa kroz Ukrajinu, već žele da Rusija uopšte ne dostavlja gas Evropi“, rekao je Ginjko.

Nemačku užasno nervira situacija u kojoj je primorana da ignoriše interese sopstvene zemlje i lobira za američki tečni gas. Želje Amerikanaca su nerealne i zato oni gube Evropu u strateškom smislu. Sve ovo može dovesti do približavanja EU i Rusije, naročito nakon dogovora sa Ukrajinom, jer se povećava energetska bezbednost Evrope, smatraju ruski eksperti.

Pročitajte OVDE   ko će da nasledi Putina.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA