Najnovije

SVIM SILAMA PROTIV MILOVIH KRVOPIJA: Poslanici zbog anatemisane Đukanovićeve crkve doneli beli luk u Skupštinu!

Poslanici DF u Crnoj Gori doneli su u ponedeljak beli luk na sednicu Odbora za ljudska prava.

Milo Đukanović, manastir Ostrog (Foto: Jutjub/Pravda)

Poslanici su glavice belog luka postavili na sto kako bi se, kako tvrde, zaštitili od "anatemisane Crnogorske pravoslavne crkve" i episkopa Borisa Bojovića, koji je takođe prisustvovao sednici.

Odbor za ljudska prava podržao je predlog zakona o slobodi veroispovesti i predložio ga Skupštini za usvajanje.

Podsetimo, pre tri dana je Skupštini dostavljeno Mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je podnela Vlada Crne Gore, sa aspekta nadležnosti Zakonodavnog odbora.

- Pravna služba, koja je zadužena za usklađivanje i obradu zakona u proceduri, okarakterisala je predloženi zakon kao neustavan! Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, a pojedine odredbe sadržane u njemu nisu karakteristične za važeći pravni sistem. Način na koji je izrađen ovaj predlog zakona, odnosno način na koji su formulisane pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse, a koji su definisani i pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa, koja se primenjuju prilikom izrade zakona: jasnoća, sažetost, preciznost i razumljivost norme, međusobnu povezanost i usklađenost normi u okviru samog predloga zakona - navodi se u mišljenju.

- U ustavnopravnom poretku Crne Gore pravo svojine se može oduzimati samo uz pretpostavke propisane članom 58 stav 2 Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje. U skladu sa tim, zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo, posredno ili neposredno. Prethodno navedene neusklađenosti sa Ustavom potrebno je sagledati i u kontekstu ustavnog načela odvojenosti države od verskih zajednica (član 14 Ustava). Imajući u vidu i član 64 Predlog zakona, u eventualnoj primeni zakona, verske zajednice bi koristile objekte koji su u državnoj svojini, ili bi državni organi odlučivali o korišćenju ili nekorišćenju verskih objekata i zemljišta, što je, mišljenja sam, suprotno ustavnom načelu odvojenosti države i verskih zajednica kao i principu ravnopravnosti verskih zajednica - nastavljaju u mišljenju.

Podržan predlog zakona o slobodi veroispovesti! Više o tome OVDE.

Izvor: cdm.me

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube