Najnovije

ŽENA KOJA JE DOKAZALA ISTINU O RAČKU: Tamo nisu stradali nedužni civili, već zločinci OVK

U Račku nisu stradali nedužni civili, kako je to javnosti predstavio Voker i što je bio povod za bombardovanje Jugoslavije, izjavila je Danica Marinković, nekadašnji istražni sudija Okružnog suda u Prištini, na okruglom stolu "Istina umire teže od ljudi - Račak".

Danica Marinković (Foto: Jutjub)

Okrugli sto je otvorio  državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, navodeći da je ovo prilika da se iznese istina o povodu koji je doveo do toga da mimo svih međunarodnih zakona bude izvršena agresija na jednu suverenu zemlju, koja je dovela do brojnih žrtava, kako pripadnika sistema odbrane i bezbednosti, tako i građana, uključujući i najmlađe - decu.

On je istakao da je agresija dovela do velikog ekonomskog razaranja jedne suverene zemlje "čije posledice i danas osećamo i do ekološkog genocida kroz upotrebu oružja s osiromašenim uranijumom, čije posledice takođe osećamo", rekao je Živković-

"Veoma je važno da razgovore o ovoj temi pre svega čuju oni na kojima će ležati najveća odgovornost za odbranu Republike Srbije, pripadnici vojske i policije", rekao je Živković.

U ime Univerziteta odbrane, koji je organizovano okrugli sto, rektor Univerziteta general-potpukovnik Goran Radovanović naglasio je da je veoma bitno da se o ovoj temi razgovara, jer je izuzetno važan pogled na istinu.

Kako je naveo, "istina je najčešće zloupotrebljen pojam i ova teorija je primenljiva na slučaj Račak". On je izrazio i nadu da će svi prisutni "izvući pouku" iz današnjih izlaganja.

Učesnik okruglog stola bila je i penzionisani istražni sudija Okružnog suda u Prištini Danica Marinković, koja je bila neposredni učesnik i svedok događaja u Račku. Ona je izrazila zadovoljstvo što ima priliku da prisutnima govori o tim događajima.

"U Račku se nije desio masakr, genocid, niti zločin kako i dan danas tvrde kriminalci i teroristi u Prištini. Mi smo dokazali, uz dokaze koje je i policija prikupila, da je u Račku bio klasičan primer sukoba srpske policije i albanskih terorista", rekla je Marinkovićeva i dodala da je zahvaljujući njenom i svedočenju profesora Dobričanina haški tužilac odustao od optužnice.

Ona je rekla da je radeći kao istražni sudija bila svedok terorističkih akcija na Kosovu i Metohiji koji su bili upereni protiv srpske policije i srpske vojske, protiv civila Srba i Albanaca koji su bili lojalni državi Srbiji i državnim institucijama u to vreme.

"Kao istražni sudija izašla sam na uviđaj u selo Račak 15. januara 1999. godine, gde sam posle tri dana uspela da uđem u selo, da prikupim materijalne dokaze i dokažem da u Račku nisu stradali nedužni civili. Nije bio masakr nad civilima, kako je Voker lažno predstavio javnosti, što je bio povod da se izvrši agresija i bombardovanje SRJ, nego smo utvrdili, s obzirom na pronađeno oružje, bunkere, rovove i uniforme, da su to bili pripadnici terorističke bande 'UČK' i da je reč o klasičnom primeru antiterorističke akcije, koju je policija preduzela protiv terorista", istakla je Marinkovićeva.

Penzionisani pukovnik policije Bogoljub Janićević, koji je bio je na čelu policije u Uroševcu za vreme antiterorističke akcije u selu Račak, govorio je bezbednosnoj situaciji na Kim u to vreme.

"Od jula do septembra 1998. godine bilo je više terorističkih napada na policiju, na vojsku, na civile, bilo je više kidnapovanja. Ta kidnapovanja i teroristički napadi su se naprasno povećali onog momenta kada je uspostavljena verifikaciona misija", rekao je Janićević i dodao da su ta ubistva i kidnapovanja naterala snage bezbednosti da planiraju opsežnu antiterorističku akciju s ciljem hapšenja i procesuiranja terorista koji su bili odgovorni za ove zločine.

Na okruglom stolu učestvovali su i narodni poslanici Božidar Delić i Milovan Drecun, koji su govorili o vojno-političkim okolnostima uoči NATO agresije i neistinitoj medijskoj kampanji o događaju u Račku.

Pročitajte OVDE zašto bitka za Srbiju i Balkan između Rusije i SAD ulazi u završnu fazu.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA