Najnovije

"MILO LOPOVE, NE DAMO TI SVETINJE"! Boško Obradović sprejom ispisao ulaz u ambasadu Crne Gore (FOTO)

Lider Dveri Boško Obradović danas je sprejom ispisao poruku na ulazu u ambasadu Crne Gore koja glasi "Milo lopove ne damo ti svetinje".

Boško Obradović (Foto: Jutjub)

Obradović je najpre tražio prijem kod ambasadora, kako bi mu predao protestnu notu, međutim ambasadora nije bilo pa se lider Dveri odlučio da uzme sprej i ispiše poruku na zidu pored ulaznih vrata u ambasadu.

Predhodno je danas delegacija Srpskog pokreta Dveri, koju su predvodili Boško Obradović i Ivan Kostić, predala u Patrijaršiji u Beogradu pismo Patrijarhu Irineju u kome se traži zakazivanje hitnog velikog crkveno-narodnog sabora u Podgorici.

U pismu Patrijarhu Dveri ocenjuju da je sinoćno hapšenje velikog broja narodnih poslanika i građana u Crnoj Gori zbog protivljenja donošenju zakona o verskim slobodama samo finale pokušaja urušavanja duhovnog i nacionalnog identiteta Srba u Crnoj Gori od strane vladajućeg režima Mila Đukanovića.

“Posle ukidanja srpskog jezika, zatiranja ćirilice, progona sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske i ukidanja prava na rad u državnoj upravi svima koji su se izjasnili kao Srbi, crnogorska vlast otišla je još dalje pokušajem da otme svetinje SPC u Crnoj Gori. Skandalozni zakon o verskim slobodama nije ništa drugo nego neokomunistički akt protiv imovinskih prava Crkve koja je u Crnoj Gori mnogo starija od države. Ova pogubna i antipravna praksa crnogorskog režima sada može biti podstrek za druge režime u okruženju da takođe udare na imovinu SPC“, navode Dveri.

Dodaju da se slični pokušaji uzurpiranja crkvene imovine mogu se očekivati u nezavisnoj državi Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji BiH, kao i na prostorima lažne države Kosovo, odnosno Kosova i Metohije gde smo, kako navode Dveri, već imali slične slučajeve da se prisvaja crkvena, državna i privatna imovina Srba.

Pokret Dveri pozvao je Patrijarha da hitno zakaže veliki crkveno-narodni sabor u Podgorici na koji će pozvati predstavnike Srba iz svih zemalja regiona i dijaspore kako bi zajednički razmotrili novonastalu političku situaciju koja donosi nesagledive posledice po srpski narod i SPC na Balkanu u budućnosti.

“Ako država Srbija ćuti, ako Aleksandar Vučić ne sme ni reč da kaže protiv svog političkog brata blizanca, oca i mentora Mila Đukanovića, ako je kompletan politički vrh u Srbiji nem na ono što se dešava Srbima i SPC u Crnoj Gori, nadamo se da vrh SPC neće ćutati i da će reagovati hitnim pozivanjem svih Srba na okup u odbranu svetinja u Crnoj Gori“, ističu Dveri i dodaju da na pomenuti vanredni crkveno-narodni sabor u Podgorici treba pozvati sve episkope, sveštenstvo i monaštvo SPC iz Srbije, regiona i rasejanja, kao i sve političke organizacije i udruženja koja podržavaju srpski narod i SPC u odbrani svetinja u Crnoj Gori.

Pročitajte OVDE šta piše u Zakonu o slobodi veroispovesti.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA