Najnovije

"CILJ JE PROVOCIRANJE ISTOČNOG MEDITERANA": Libijci udarili na Erdogana: Ne želimo turske trupe u našoj zemlji

Spremnost Turske da pošalje trupe u Libiju je "neprihvatljiva" i takav bi potez predstavljao neželjeno uplitanje u poslove prijateljske zemlje, rekao je danas predsednik libijskog parlamenta Aguila Saleh.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub)

Saleh je u zajedničkoj izjavi sa svojim kiparskim kolegom Demetrisom Silurisom rekla da akcije Turske povećavaju tenzije i destabilizuju širi region, prenosi AP.

Saleh i Sliuris, takođe su ponovili svoju osudu sporazuma o pomorskoj granici koji je Turska potpisala sa libijskom vladom sa sedištem u Tripoliju, ali koju libijski parlament nije ratifikovao, što je nužno, kao "grubo kršenje međunarodnog zakona lišeno bilo kakvog pravnog osnova.

Prema kiparskoj novinskoj agenciji, Saleh je rekao da premijer Fajez Saraž nije ovlašćen da potpiše nikakav sporazum sam, jer prema sporazumu o načinu funkcionisanja libijske vlade, svaki sporazum mora imati jednoglasno odobrenje devetočlanog predsedničkog saveta i zahteva odobrenje parlamenta.

Saleh je rekao da je Erdogan iskoristio podele unutar Libije, kao i kontrolu Tripolija od strane "terorističkih grupa" da bi se usvojili sporazumi koji omogućavaju intervenisanje u unutrašnjim poslovima Libije.

“Erdogan je u prošlosti slao bespilotne letelice i oklopna vozila, razlicite vrste naoružanja, a nedavno je najavio da će poslati trupe da se bore u Libiji, rekao je Saleh.

Prema Salehu, Erdoganov cilj "je provociranje zemalja na istočnom Mediteranu i mešanje u njihove ekskluzivne ekonomske zone bez obaziranja na suverena prava tih zemalja na moru i u vazduhu".

Pročitajte OVDE kome Amerikanci pomažu da modernizuje lovce F-16.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA