Najnovije

"SVI ĆE BITI UNIŠTENI!" Iranski general prozreo namere Zapada! Sačuvaće tajne Rusije, Kine i Irana!

Svi obaveštajni uređaji u oblasti u kojoj se izvode vojne vežbe Irana, Rusije i Kine biće uništeni, poručio je zamenik komandanta Armije Irana Habibula Sajari.

Iranska vojska (Foto: Jutjub)

- Mnoge zemlje bi, naravno, volele da znaju šta se tamo događa. Aktivirali su se i obaveštajci, ali zajedničke vežbe nisu šala, i mi se ne šalimo. Bilo koji uređaj, i koji plovi, i koji leti u oblasti u kojoj se održavaju vežbe - biće uništen. Mi smo to ranije pokazali - rekao je Habibula Sajari.

Zajednički manevri vojne mornarice Irana, Rusije i Kine pod nazivom "Pojas morske bezbednosti" počeli su 27. decembra u severnom delu Indijskog okeana i Omanskom zalivu, a trajaće do 30. decembra.

Iranski vojni zvaničnik je rekao da je taj region veoma značajan, jer kroz njega prolaze maršrute za isporuku energenata u druge zemlje.

- Mnoge evropske države i zemlje Jugoistočne Azije imaju potrebu za naftom iz Persijskog zaliva, zbog toga je bezbednost ovog regiona veoma važna - naglasio je Sajari.

On je dodao da Iran, Rusija i Kina nameravaju da nastave zajedničke vojne vežbe u budućnosti, ali da one ne znače da tri države nameravaju da formiraju koaliciju.

Cilj vojnih manevara, prema rečima ambasadora Irana u Moskvi Kazema DŽalalija, jeste usavršavanje borbe protiv terorizma i morskog piratstva, kao i zaštita regionalne bezbednosti. Šef iranske diplomatije Muhamed DŽavad Zarif je tokom posete Moskvi naglasio da vojne vežbe nisu usmerene protiv drugih država.

Manevri se održavaju u svetlu težnje SAD da formiraju koaliciju za zaštitu bezbednosti voda oko Irana, kao i zbog niza incidenata koji su se dogodili u oblasti Persijskog zaliva. Pentagon je saopštio da će pratiti iransko-rusko-kineske vojne vežbe.

Evo koja će zemlja modernizovati borbene lovce F-16 Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA