Najnovije

DRECUN: Prištini ubistvo Ivanovića služi kao sredstvo za destabilizaciju Beograda!

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da Beograd ima razlog da sumnja da je podizanje optužnice protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića pokušaj "konačne politizacije" tog slučaja i jasno opredeljenje Prištine da ne dozvoli da se on zaista razreši.

Milovan Drecun (Foto: Jutjub)

"Voleo bih da se varam, ali čini mi se da se nalazimo u procesu koji se neće završiti razotkrivanjem istine o ubistvu Olivera Ivanovića i kažnjavanjem odgovornih", rekao je Drecun za TV Pink, dodajući da Priština pokušava da prebaci odgovornost na Srbe.

Ocenio je da je mnogo toga nejasno u optužnici i istakao da su svi optuženi, sudeći po inicijalima, srpske nacionalnosti.

"Onda je priča jasna. Nemoguće je izvesti tako nešto bez uplitanja albanske mafije na Kosovu i Metohiji, ili gospodara iz senke, poput Kadrija Veseljija", rekao je Drecun, koji smatra da je "nemoguće da Veselji preko ilegalnih struktura koje su veoma prisutne na severu ne zna šta se desilo u ubistvu Ivanovića".

"Mnogo je nejasnoća, dilema, videćemo kako će se i šta dešavati u narednom procesu, ali imamo mnogo razloga da sumnjamo da je Priština voljna da razreši to ubistvo", poručio je on.

Drecun je dodao da od početka slučaja, posle ubistva Ivanovića, nadležni organi u južnoj pokrajini ne žele da sarađuju s našim državnim organima, prikrivaju eventualne dokaze, šalju "nekakve kopije" i izbegavaju da se posvete zajedničkom radu kako bi se utvrdila istina i procesuirali odgovorni "za taj užasno težak zločin".

Hibridno delovanje prema Beogradu, posebno prema Vučiću

"Zatim smo imali namensko, hibridno delovanje prema Beogradu, posebno prema Vučiću, s pokušajem Prištine i nekih pojedinaca u centralnoj Srbiji, ali i nekih medija, da usmere pažnju na državno rukovodstvo Srbije, kao da je ono odgovorno za ubistvo Ivanovića, kao da je Beograd naručilac tog ubistva", rekao je Drecun.

Ta kampanja, kako je konstatovao, traje neprestano.

Server: Reakcija ne zavisi od Marka Đurića, već od Vučića

Profesor vašingtonskog univerziteta "DŽon Hopkins" Danijel Server komentarisao je za Glas Amerike podizanje optužnice u Prištini protiv šest lica srpske nacionalnosti za ubistvo Olivera Ivanovića iz ugla - kako će Srbija reagovati na tu informaciju i zaključio da je to pitanje za predsednika Aleksandra Vučića.

"Ta reakcija ne zavisi od Marka Đurića", rekao je Server za Glas Amerike komentarišući tako reakcije direktora Kancelarije za KiM na saopštenje kosovskog Specijalnog tužilaštva o podizanju optužnice, da je reč o politički režiranom procesu.

Server u svom viđenju rešenja slučaja Ivanović, dodaje da se nada da predsednik Srbije "neće isprečiti napretku procesa i da će sarađivati u pronalaženju preostale tri osobe za kojima je raspisana poternica".

"Tu su se pojavljivale razne informacije. Uvek ste mogli da vidite da su, nakon jačih udara u toj kampanji, sledili potezi poput privođenja dvojice policajaca, koji se nalaze sada u optužnici i sve se oteglo unedogled, ali nije bilo ozbiljnih napora Prištine da se sve razjasni", rekao je Drecun.

Drecun je rekao da optužnicu nije lično video i da o njoj zna na osnovu izveštaja medija.

"Dosta toga je nejasno, ne zna se ko je izvršilac, ko je nalogodavac, a podižu optužnicu. Kao da u magli traže nešto, pa ako nešto napipaju, našli su, ali čini mi se da imamo opravdanu sumnju da ovo može biti pokušaj konačne politizacije slučaja ubistva Ivanovića i jasno opredeljenje Prištine da ne dozvoli da se zaista razreši slučaj", rekao je Drecun.

Ocenio je da Prištini nije u interesu da se razreši ubistvo Ivanovića, pošto im to služi kao sredstvo za destabilizaciju Beograda.

Napomenuo je da Priština zato ne želi saradnju sa zvaničnim Beogradom, kako bi mogla to ubistvo da koristi za politički obračun sa Beogradom.

Takođe, dodaje, i da pojedini Srbi optužuju Beograd da stoji iza ubistva Ivanovića.

Drecun je istakao da je, s druge strane, upravo Aleksandar Vučić pružio pomoć Ivanoviću dok je bio u zatvoru, kao i njegovoj porodici.

"Ovo nije kraj političke manipulacije koju sprovodi Priština, kako bi nas udaljila od pravih izvršilaca i nalogodavaca tog ubistva", naveo je Drecun i dodao da misli da Priština zna ko je to.

Drecun je istakao da Priština i dalje neće da Beogradu da snimke u vreme ubistva i da nije optimista po pitanju razrešenja tog slučaja.

"Priština želi da ima prostor da može odgovornost da prebacuje na Beograd", naveo je Drecun i dodao da, s druge strane, Beograd ima najviše interesa da se rasvetli ubistvo Ivanovića.

Advokati nisu videli dokaze

Advokat Nebojša Vlajić kaže da još nisu poznati dokazi na kojima tužilac zasniva optužnicu kojom se tereti šestoro Srba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, objavio je RTS.

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je Osnovnom sudu u Prištini optužnice protiv šestoro Srba za ubistvo Olivera Ivanovića.

Oni se terete za više krivičnih dela – za "Učešće ili organizovanje kriminalne grupe", za "Zloupotrebu službenog položaja", "Pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva", "Otkrivanje službene tajne" i "Manipulaciju dokazima".

Advokat Nebojša Vlajić kaže da ne samo porodica, već i javnost s pravom očekuju da se rasvetli ubistvo Olivera Ivanovića.

"On je velikan našeg naroda, i javnost s pravom očekuje da se sazna ko je naredio i izvršio ubistvo. Iz ovog juče objavljenog možemo samo da nagađamo. Mi nismo videli optužnicu, već samo ono što je objavljeno na sajtu – prepričano šta tužilac tvrdi i stavlja na teret", rekao je Vlajić.

Dodaje da nisu navedeni dokazi. "Tužilac kaže da je više od 100 svedoka saslušao, neke i više puta, a ne znamo šta su rekli i na kojim dokazima zasniva optužnicu", rekao je Vlajić.

Objašnjava da je javni tužilac dužan da u kratkom roku preda dokaze kojima raspolaže, nakon čega će branioci moći da se oglase.

"Dalji postupak je da se optužnice uruče, da se dostave dokazi kojima tužilac raspolaže i da se nakon toga zakaže pripremno ročište. Nakon toga teku rokovi od 40 dana za prigovore na optužnicu, predlaganje dokaza od strane odbrane i za prigovore protiv dokaza tužioca, jer je moguće da neki nisu zakonito pribavljeni. Četrdeset dana od prigovora zakazuje se suđenje", naveo je Vlajić.

Kaže da će vreme pokazati da li na Kosovu ima dovoljno pravednih sudija koji će nepristrasno razmotriti slučaj ubistva Ivanovića.

Božović: Optužnica bez dokaza, ovo je psihološki rat

Više od 22 meseca tražimo odgovor na pitanje ko je ubio našeg lidera Olivera Ivanovića, ali rešenje nije podizanje optužnice bez ikakvih dokaza, izjavila je potpredsednica Građanske inicijative SDP Ksenija Božović.

"Medu osobama protiv kojih je podignuta optužnica je i Silvana Arsović, najbliža saradnica i najiskreniji prijatelj Olivera Ivanovića, što je totalni apsurd. Mi ne možemo ni da zamislimo da ona ima bilo kakve veze sa onim što joj se stavlja na teret, jer je Silvana toga jutra, kao i ranije, došla na posao i bila na svom radnom mestu. Ona je od Oliverovog ubistva bila dostupna pravosudnim i istražnim organima i odazvala se svakom pozivu suda", navodi Božović.

Potpredsednica GI SDP u izjavi za Kosovo onlajn naglašava da je ovo "psihološki rat" koji utiče na zdravstveno stanje, ne samo Silvane Arsović, nego i ostalih osoba koje se nalaze na optužnici.

"Ni mi, kao ni branioci optuženih, nijedan dokaz nismo dobili na uvid. Nadamo se da ćemo, kada krene suđenje, videti na osnovu čega je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnice. Dalji postupak bez dokaza je, po našem mišljenju, politički proces i vođenje psihološkog rata, jer smo svih ovih meseci imali samo politička prepucavanja i vođenje političke borbe", rekla je Božović.

Pročitajte OVDE  kako je Lukašenko ohladio Vučića.

Izvor: Tanjug/RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA