Najnovije

UKRAJINA PRVA STANICA: Državni sekretar SAD-a na turneji u Evropi i Aziji

Državni sekretar SAD Majk Pompeo krenuće u četvrtak na turneju u okviru koje će posetiti pet zemalja Evrope i centralne Azije, među kojima i Ukrajinu i Belorusiju.

Majkl Pompeo (Foto: Jutjub)

Ukrajina će biti prva stanica na tom putovanju, saopštio je danas Stejt Department.

Pompeo će po prvi put posetiti tu zemlju koja se našla u srcu procesa opoziva predsednika SAD Donalda Trampa. Tramp se tereti da je od Ukrajine tražio da objavi istragu protiv sina bivšeg potpredsednika DŽoa Bajdena u zamenu za vojnu pomoć, prenosi AP.

U Kijevu će se Pompeo sastati sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Pompeo će na sastancima "potvrditi američku podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine" dok ta zemlja nastavlja da se bori protiv snaga koje podržavaju Rusiju na istoku, naveo je Stejt Department. Pompeo će takođe odati počast Ukrajincima koji su poginuli u sukobu, koji se, kako AP navodi, intenzivirao nakon što je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine. Visoki zvaničnik rekao je da Pompeo podvlači da SAD nikada neće priznati rusku aneksiju Krima.

Pompeo planira da sa Zelenskim razgovara o njegovim antikorupcijskim naporima, a pored toga, namerava da se sastane sa ukrajinskim verskim, građanskim i poslovnim liderima radi razgovora o ljudskim pravima, ulaganjima i ekonomskim i političkim reformama, navodi se u saopštenju.

Iz Ukrajine će Pompeo otputovati u Belorusiju, zatim Kazahstan, Uzbekistan i Kipar pre povratka kući. LJudska prava, energetska nezavisnost i ekonomska reforma biće glavna tema Pompea u svim tim zemljama.

U Minsku, sekretar planira da potvrdi posvećenost SAD poboljšanju veza sa Belorusijom, koja je imala napete odnose s Rusijom, piše AP. U septembru su se Sjedinjene Države i Belorusija dogovorile da poboljšaju diplomatske veze vraćajući ambasadore u prestonice posle 11-godišnje pauze.

Pročitajte OVDE  šta je Rusija potpisala sa Ukrajinom.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA