Najnovije

SVE VIŠE ZEMALJA STAJE PROTIV AMERIKE: Kraj zapadne dominacije na pomolu?

Da je izjava predsednika Ruske Federacije Vladiira Putina da je došao kraj zapadne dominacije veoma značajna govori u prilog ne samo pozicija Rusije na svetskoj geopolitičkoj sceni nego i još nekoliko zemalja koje sve više bodu oči zapadu.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

Piše: mr Vladimir Prebiračević, direktor Srpsko-Ruskog centra “Majak”

Kina kao najmnogoljudnija zemlja koja više nije ona koja je siromašna i na koju se gleda sa visine kako je to zapad često gledao. Kina za koju se samo predpostavlja koliko brzo unapređuje i osavremenjava svoju vojsku kako borbenim sistemima koje kupuje tako i sistemima koje sama proizvodi je sila koja nije za potcenjivanje. Kineska civilizacija je dokaz da Kinezi nisu za potcenjivanje i da je njihov razvoj detaljno planiran i sprovođen kineskom posvećenošću koje zemlje na zapadu nemaju.

Kina je džin koji se nekad mogao smatrati dobroćudnim ali danas taj džin raspolaže i ljudskim i tehničkim i vojnim i svim drugim potencijalima kako retko koja država može da se pohvali. Na putu su da sa prvog mesta svrgnu SAD po ekonomiji a koji mnogi svetski analitičari predviđaju da će da se dogodi vrlo brzo. Zato i ne treba da čudi stvaranje nestabilnosti u Hong Kongu i stalne vojne provokacije u Južnom kineskom moru na koje Kina odgovara pametno i mirno a sve u skladu sa svojim dugoročnim interesima.

Kina je proklamovala svoju strategiju jedan pojas jedan put i spremna je da uloži ogromna sredstva u tu strategiju koja joj omogućava izlaz na tržište evrope koje je dosta zatvoreno usled političkih događanja za kineske kako proizvode tako i investicije. Ista situacija je i sa sankcijama prema Rusiji a koje su uvedene nakon povratka Krima pod okrilje Ruske Federacije.

Krim je bio okidač za frenetično ponašanje zapada i uvođenje nepotrebnih sankcija koje su u suštini oštetile ekonomije mnogih evropskih zemalja. Evropske zemlje pod pritiskom i ucenom uvode sankcije Rusiji i brane se od gasovoda, što sa severa što sa juga, koji će istim tim zemljama dovesti jeftini gas i održati ekonomski napredak istih tih zemalja.

Pucanje u sopstvenu nogu je na žalost poprimilo ogromne razmere u Evropi a u toj situaciji jedino mi nismo pucali u svoju nogu mada mnogi rade na tome da nam je bar polome. Rusija bez obzira na gubitke koje ima predano razvija privredne grane koje su poprilično zavisile od uvoza i jednog dana i kad ne bude sankcija Rusija neće više biti tržište za zapad koje je ranije postojalo.

Podsetimo da je Rusija do samo pre par godina bila jedan od najvećeg uvoznika žitarica a da je sada jedan od najvećih izvoznika. Jedan mali detalj koji nije zanemarljiv u ekonomiji ali i geopolitici. Za sve to vreme Amerika gleda svoje interese i po cenu tuđih gubitaka , a to najviše vole, nastavljaju da se opiru tome da svet više nije unipolarno mesto. Kina i Rusija koji odlično sarađuju uvažavajući međusobne interese polako ali sigurno menjaju geopolitičku sliku i postaju nezaobilazni u rešavanju svih svetskih problema.

Ruski mediji objavili: Srbija je "brana" od NATO! Više o tome pročitajte OVDE!

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA