Najnovije

KOSOVO JE SRBIJA, KRIM JE RUSIJA: Vršimo pritisak na režim u Beogradu da prizna tu činjenicu (VIDEO)

Predsednik Srpske radikalne stranke prof. dr Vojislav Šešelj izjavio je danas da Srpska radikalna stranka podržava povratak Krima i Sevastopolja u sastav Rusije, navodeći da je ta oblast stara ruska zemlja.

Srpska radikalna stranka želi da Srbija prizna Krim (Foto: SRS)

On je posle sastanka sa članovima delegacije iz Ruske Federacije i Republike Krim izjavio da Srpska radikalna stranka smatra da će Krim zauvek ostati ruski.

Neprekidno vršimo pritisak na režim u Beogradu da tu nepromenjivu činjenicu prizna, kazao je dr Šešelj novinarima u Skupštini Srbije.

Zamenik predsednika Saveta ministara Republike Krim Georgij Muradov je da je zajednički zaključak razgovora sa predstavnicima Srpske radikalne stranke da je Kosovo Srbija, a Krim Rusija.

Sa rukovodstvom Srpske radikalne stranke imamo slične poglede na međunarodnu sitauciju, imamo slične zaključke da javnost i političari u Evropi treba da se uključe u naš pokret za uspostavljanje mira, kazao je Muradov.

On je dodao da je delegacija Krim doputovala u Beograd na konferenciju pod nazivom Beogradski dijalog koja je po njegovim rečima, usmerena na uspostavljanje konstruktivnih odnosa sa Rusijom i na priznanje volje stanovnika Krima za prisajedinjenje Rusiji.

Za nas je Beograd posebno mesto jer se upravo ovde stvarao sistem bezbednosnih struktura i saradnje u evropskim okvirima. Želimo da se upravo ovde obnovi dijalog o miru jer imamo velike pretnje miru, pretnje da se obnovi trka u naoružanju i zato je važno da se odavde čuje glas mira naglasio je Georgij Muradov.

Zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove ruske Dume i bivši tužilac Krima Natalija Poklonska izrazila je zahvalnost Srpskoj radikalnoj stranci na hrabroj podršci i poštovanju volje stanovnika Krima.

Krim danas napreduje u svim oblastima. Po Ustavu Rusije, štiti se pravo svih žitelja Krima da govore na jednom od tri zvanična jezika - ruskom, ukrajinskom ili jeziku krimskih Tatara, kazala je Natalija Poklonska.

Ona je optužila vlasti u Kijevu za kršenje ljudskih prava stanovnika Krima s obzirom da kako je rekla, i danas sprovode blokadu u oblastima energetike, transporta, industrije, pa čak i prehrane, jer se nisu složili sa stavom građana Krima iskazanim na referendumu 2014. godine.

Posle masovnih protesta u Kijevu koji su doveli do svrgavanja tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča, na Krimu je održan referendum o otcepljenju od Ukrajine i pripajanju Rusiji što je podržalo više od 90 odsto izašlih birača.

Krim je posle Oktobarske revolucije 1917. godine proglašen autonomnom Republikom u sastavu sovjetske Federativne Republike Rusije ali je odlukom komunističkih vlasti iz 1954. godine, postao deo Ukrajine.

Kako je prošlo ročište suđenja Šešelju za povredu ugleda i časti Jelene Milić, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA