Najnovije

PLANIRANA OTIMAČINA: SPC će moći da “koristi” hramove do odluke nadležnog organa u upravnom postupku!

Vlada Crne Gore utvrdila je danas inovirani tekst Predloga Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, a potpredsednik Vlade Zoran Pažin kazao je da se ovim predlogom Zakona u potpunosti prihvataju sve preporuke Venecijanske komisije iz juna 2019.

Zoran Pažin (Foto: Jutjub)

„Dobili smo morderan i veoma liberalan u odnosu na okruženje tekst zakona koji omogućava da svaki građanin postupajući po sopstvenoj savesti bude ili ne bude vernik neke verske zajednice pri čemu država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore i omogućava da zakoni važe na celokupnoj teritoriji Crne Gore“, istakao je Pažin.

On je rekao da kada su u pitanju pravne garancije verskih zajednica koje su korisnici imovine, hramova, zemljišta i drugih nepokretnosti koji su od značaja kao kulturno dobro, ispunjavajući prporuke Venecijanske komisije, konstatovali su da se prihvataju sva pravila dokazivanja i dokazni standardi propisani Zakonom o upravnom postupku, a suspidijarno i Zakonom o parničnom postupku.

„Prema tome garantuje se pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici, potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima nameru da bilo koga iseljava iz hramova, otima hramove. Naprotiv, eksplicitno je rečeno, u članu 64 da verske zajednice koje su vlasnici hramova i nepokretnosti nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državno organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom“, kazao je Pažin.

„MCP nema od koga da brani hramove“

Na pitanje da li Vlada očekuje reakciju Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) i kako će reagovati ako MCP pozove vernike da brane hramove na ulici, Pažin je rekao da MCP nema od koga da brani hramove.

„Vlada ne namerava da ulazi u te hramove, niti Vlada ima nameru da onemogućava bilo koga da uživa verska prava u tim hramovima. Naravno da je pravo Mitropolije da učestvuje u slobodnom, pravnom diskursu o ovim pitanjima i sigran sam da njihov stav neće izostati. Moj dijalog sa MCP je bio vrlo korektan i profesionalan uz uzajamno uvažavanje“, rekao je Pažin.

Pažin je kazao da su imali susret sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC).

„Nažalost, predstavnici SPC nisu prihvatili dijalog o ispunjavanj preporuka Venecijanske komisije, uslovljavajući dijalog razgovorima i istovremenim donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine i zahtevajući da se pretvori rasprava i o svim drugim pitanjima koje uređuje ovaj zakon što za Vladu nije bilo prihvatljivo jer je značilo korak unazad u procesu donošenja zakona“, rekao je Pažin.

"Ja da se plašim govorio bih albanski, a ne ruski, da bih vam se umilio"! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: in4s.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube