Najnovije

AMERIČKI AMBASADOR OLADIO ŠIPTARE: Srpska lista je veoma važna stavka! Bez Srba nema Kurtijeve vlade

Srpska lista, koja je, inače, na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih 10 poslaničkih mandata, je politička realnost na KiM, a prava svih zajednica se moraju poštovati, rekao je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

Filip Kosnet (Foto: Jutjub)

Na konstataciju da je lider Pokreta Samoopredeljenje ranije izjavio da će Srpsku listu ostaviti u opoziciji, Kosnet u intervjuu za Radio Kosovo kaže da misli da Aljbin Kurti "vrlo dobro razume Ustav tzv. Republike Kosovo i političku stvarnost Srpske liste".

Ne vidi, kaže, nijedan način da tzv. Kosovo napreduje bez saradnje sa srpskom zajednicom, kao i sa ostalim zajednicama.

"Srpska lista je veoma važna stavka", naveo je američki diplomata.

Upitan kako SAD gledaju na Kurtija kao budućeg premijera, Kosnet je rekao da misli da lider Samoopredeljenja zna da je biti premijer mnogo drugačije nego biti lider opozicije.

Ocenio je da Kurti brzo napreduje u razmišljanju i da će, kako je rekao, pokušati da dopre do drugih kako bi izgradio inkluzivnu vladu, kao i da napravi konstruktivan iskorak u svim oblastima koje SAD smatraju važnim za tzv. Kosovo.

Američki ambasador je ponovio stav da bi Beograd i Priština trebalo da se vrate za pregovarački sto, jer će, kako kaže, "normalizacijom bilateralnih odnosa obe zemlje privući više stranih investicija".

Dodao je i da će SAD razmotriti svaki sporazum Beograda i Prištine, uključujući pitanje teritorijalnog prilagođavanja, ali samo u onoj meri u kojoj postoji podrška obeju strana.

Pročitajte OVDE zašto bi mogla da bude uhapšena cela prištinska vlada.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA