Najnovije

RUSI I SRBI KAO SPARTANCI: Naši specijalci će proći surovu obuku koju će voditi moćna Putinova jedinica (VIDEO)

Srbija će dobiti jedinicu spremnu da odgovori na najsloženije zadatke pošto polaznici prođu surovu obuku najspremnijih specijalaca na svetu, koji su deo ruske službe GRU, o čemu su razgovarali predsednici Vučić i Putin.

Specnaz (Foto: RIA)

Srbija će dobiti jedinicu spremnu da odgovori na najsloženije borbene zadatke u izuzetno teškim i kompleksnim uslovima pošto naši specijalci prođu obuku najspremnije jedinice na svetu - Specnaz, koja je deo ruskog Vojnoobaveštajnog direktorata (GRU).

Rusi će, tvrde upućeni, od Srba praviti Spartance za 21. vek, obučavati ih u arktičkim uslovima na -60 stepeni, da hodaju tiho kao japanske nindže, koriste sve vrste hemijskog, vatrenog i hladnog oružja - pa čak i ašove i kišobrane.

Brutalni treninzi

Ruski specijalci prolaze brutalne treninge, zbog čega važe za psihofizički najobučeniju jedinicu na svetu, s kojom se ne mogu porediti čak ni britanski SAS ili američke Mornaričke foke. 

Predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Rusije Vladimir Putin su, kako je Kurir juče pisao, razgovarali u Sočiju o saradnji ruskih Specnaz GRU sa srpskim specijalnim jedinicama. To bi, navode sagovornici Kurira, bila velika čast za Srbiju i presedan jer su mnoge službe tražile da instruktori Specnaza u okviru GRU treniraju njihove pripadnike, ali se to nikad nije desilo.

Testovi izdržljivosti i drilovi za prijem i služenje su surovi pošto iziskuju dostizanje krajnjih granica ljudske izdržljivosti, objašnjava član Svetske asocijacije šefova policije Marko Nicović.

- Rukuju vatrenim oružjem, ruskim, nemačkim, američkim, kao i hemijskim i hladnim oružjem, od bodeža, kišobrana do kancelarijskih spajalica. Znaju kako da napadnu vitalne tačke na telu čoveka.

Prilaz s leđa

Upravljaju vozovima, brodovima, letelicama. Od 2009. prolaze i obuku u arktičkim uslovima, gde temperatura ide i do - 60 stepeni. Naučeni su tihom, "mačjem hodu", koji su preuzeli od japanskih nindži - kad vežbaju, ne smeju da pocepaju vlažan papir postavljen na pločicama - priča Nicović i dodaje da je 2018. kao predsednik Svetske karate konfederacije prisustvovao jednom treningu u kampu Specnaz GRU.

- Jednog specijalca su u stomak udarali svi iz vrste, njih oko 30, čime je pokazana izdržljivost njihovog pripadnika. Specijalizovani su za ulazak iza neprijateljske linije. Prilaze, dakle, s leđa. Fenomen je njihova fanatična lojalnost i posvećenost zaštiti Rusije. Kao takvi, Rusi bi od Srba napravili Spartance 21. veka, kvalifikovali jednu borbenu vojno-policijsku kastu u Srbiji - ističe.

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da bi naši specijalci postali jedna od najrespektabilnijih jedinica ne samo u Evropi već i šire ako bi prošli dril ruskih kolega, za koje se kaže da su „ljudi bez lica i imena": 

- To bi značilo i svojevrsnu "reformu" naših specijalnih jedinica, ali i podizanje standarda po svim pitanjima, od prijema regruta i obuke, do izvršavanja najkompleksnijih zadataka, a to su borba protiv terorističkih grupa, njihovo hapšenje i likvidacija, gušenje oružanih pobuna, obavljanje operacija na neprijateljskom tlu, rešavanje talačkih situacija, sprovođenje diverzantskih i protivdiverzantskih akcija - kaže on.

Očekuje se da naši specijalci posle obuke budu osposobljeniji, navodi vojni analitičar Aleksandar Radić, naročito u izviđanju u protivničkoj pozadini, kao i u zanatskom i taktičkom delu, što je značajno u borbi protiv terorizma.

Srbija dobija spisak zapadnih špijuna i njihovih saradnika! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA