Najnovije

DAČIĆ O KRIVIČNOJ PRIJAVI PRIŠTINE PROTIV VUČIĆA: Nije im stalo do dijaloga i kompromisa!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je ponašanje Prištine, navodeći kriviču prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izjavu kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ga ne želi za pregovaračkim stolom, pokazatelj da njoj nije stalo do dijaloga i kompromisa.

Ivica Dačić (Foto: mfa.gov.rs)

"Ako ovako budu nastavili, nismo optimisti kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištine", rekao je uoči početka sednice Glavnog odbora svoje Socijalističke partije Srbije (SPS) Dačić, dodavši da će ponašanje Prištine biti jedna od tema sednice.

Prema njegovim rečima, bez obzira na to što Srbija ima konstruktivan pristup, na osnovu postupaka Prištine može se zaključiti da je reč o jednom "političkom ludilu" i jednostranim aktima koji pokazuju da je Priština najveći faktor nestabilnosti. Naveo je da se to može videti i u suretu predsednika Vučića sa brojnim međuarodnim zvaničnicima, a istovremeno je Srbija uradila mnogo i na jačanju svoje pozicije time što je stabilizovala finansijsku situaciju.

Dačić je dodao da je za ovu vladu najvažniji cilj da se sačuvaju mir i stabilnost na KiM, dodajući da zbog toga u Srbiji mora postojati političko jedinstvo i stabilna politička situacija.

"To je suština našeg odnosa sa Srpskom naparednom strankom (SNS). Mi delimo iste ciljeve, a to je da Srbija što bolje zaštiti svoje državne i nacionalne interese i ostvari sve preduslove da u jednom dugom peirodu možemo da imamo društveni rast", zaključio je Dačić.

Osudio incident ispred Skupštine

Dačić je osudio sinoćnji incident ispred Skupštine Srbije kada su učesnici protesta s pojedinim vođama opozicije pokušali jarbolom od zastave da polome staklo na njenim ulaznim vratima i poručio da takvo ponašanje državni ograni treba da sankcionišu.

"Najoštrije osuđujemo takvo ponašanje, jer je to pokazatelj jednog ekstremizma i nasilja koji šire pojedine opozicione stranke i njihovi lideri, i to zaista zahteva reakciju državnih organa", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja medija uoči početka sednice Glavog odbora SPS-a.

On je ocenio da sinoćni incident ispred Skupštine Srbije nije politički događaj. Na pitanje novinara da li se sinoćnim događajem ponavlja 5. oktobar, Dačić je odgovorio da istorija može da se ponovi ili kao tragedija ili kao farsa.

"U ovom slučaju, mislim da je to i tragedija - zato što se ponavljaju neke slike koje samo nanose štetu Srbiji, a s druge strane i farsa - zato što su u pitanju političke stranke koje nemaju gotovo nikakvu političku podršku u biračkom telu Srbije", naveo je Dačić.

Primetio je da to što je manja podrška tim političkim strankama, one više pristupaju ekstremizmu i nasilju, dodajući da "mržnja i ostrašćenost" pojedinih predstavnika opozicije nikada nisu bile tako prisutne kao danas.

"Danas pokušavaju da predstave da je politički legitimno kada crtate nekome metu i kažu da su to metafore. U listu 'Identitet' pred ubistvo Djinđića je objavljen jedan tekst da je 'Đinđić meta slobodnog strelca'. Nažalost, to se i desilo", podsetio je Dačić.

Prema njegovim rečima, danas neko pokušava da "izvrgne ruglu" kada se slična situacija ponavlja sa akutelnim predsednikom Srbije.

Rama se oglasio povodom Vučićeve izjave o Račku! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA