Najnovije

OBALSKI RAKETNI SISTEM “ BAL-E“ ZAJEDNO SA S-400 ČINI KIČMU ODBRANE KRIMA: Putinov čuvar Crnog mora od ukrajinskih i NATO brodova (VIDEO)

Moskva je posle pomorskog incidenta u blizini Krečkog moreuza na ulazu iz Crnog u Azovsko more u kome su učestvovali patrolni brodovi Rusije i Ukrajine odlučila da na poluostrvo Krim pošalje dodatne baterije protivbrodskog obalskog sistema “Bal-E“ koji danas zajedno sa protivraketnim sistemom PVO S-400 čini kičmu odbrane Krima, oko koga se spore Ukrajina i Rusija od 2014. kada je postao deo ruske teritorije.

Bal-E (Foto: Jutjub)

Na društvenim mrežama je osvanuo snimak ovog protivbrodskog sistema koji se zaputio ka Krimu gde će biti razmešten kako bi pokrivao zapad i jug ovog poluostrva od mogućeg ukrajinskog napada s mora.

Ruski “ harpunski“ u odbrani crnomorske obale

Samohodni obalski raketni sistem “Bal-E” razvijen je po nalogu ruske mornarice u kasnim 1990- tim godinama 20 veka, međutim raspad SSSR-a i finansijska kriza uticali su da projekat razvoja bude odložen za neka srećnija vremena. Prava prilika za obnovu razvoja novog samohodnog protivbrodskog obalskog lansera “ BAL“ pružena je 2006. godine. Brzni rad doveo je do toga da sistem prođe sva opitovanja i proveru već u 2007, a naredne 2008. sistem je ušao u operativnu upotrebu jedinica obalske odbrane, kako bi zamenio ostareli protivbrodski sistemi „Rubež E 4K51“ i  4K44B Redut, 4K44 Utyos NATO oznake SSC-1B.

Opis sistema

Bal –E je mobilni protivbrodski obalski raketni sistem čiju ossnovu čini protivbrodska krstareća raketa visoke preciznosti Kh-35 Uran. Ovaj protivbrodski raketni sistem namenjen je za kontrolu moreuza, pomorskih komunikacija, zaštitu obalnog pojasa od neprijateljskog artiljerijskog i raketnog udara, kao i odbijanje mogućeg pomorskog desanta još pre približavanju obali i iskrcavanju snaga. Osnovna vatrena jednica ovog SOPL je baterija.  Bateriju “Bale E” čine vozilo za komandovanje koje poseduje akvizicijski radar, radar za praćenje ciljeva, vozilo za vezu, koji su montirani na teška teretna vozila “MAZ 7930” pogona 8×8 visoke prohodnosti koji na putu razvijaju maksimalnu brzinu od 60 i 20 kilometara na čas po nepristupačnom terenu.

Važan element baterije su četiri samohodna lansera protivbrodskih raketa Kh-35 Uran, koji su montirani na vozilo MAZ 7930. Na svako vozilo montirano je po osam kontejnera sa raketama. U prateći element spadaju i vozila za transport i pretovar raketa.

Prelazak sistema iz marševskog u borbeni položaj iznosi 10 minuta, potrebno vreme za pretovar raketa iznosi 30 minuta, a razmak između ispaljivanja protivbrodskih raketa iznosi 3 sekunde.

Ovaj protivbrodski sistem sposoban je da pogodi sve ciljeve na daljinama do 120 kilometara u svakom trenutku i u svim vremenskim uslovima. Sistem može osim sa svog može dobijati informacije i podatke o ciljevima i sa drugih komandnih mesta i prema postavljenim zadacima i naređenjima može se odmah staviti u položaj za vatreno dejstvo po zadatim ciljevima. Baterija je sposbona da u jednom trenutku ispali svih 32 projektila i da se pomeri sa položaja, izvrši nadopunu sa raketama i posle samo pola sata ponovo se stavi u borbenu upotrebu. Prenos informacija o ciljevima vrši se digitalnim putem, komunikacija je automatizovana i veoma dobro zaštićena od prisluškivanja omogućujući šiforvani prenos podataka od baterije prema komandnom centru i obratno.

Sistem je opremljen i uređajima za noćno dejstvo, navigaciju i pozicioniranje ciljeva što omogućuje naglu promenu položaja posle obavljene misijie ili praćenje ciljeva kretanja jer se operativnost postiže za samo 10 minuta.

Zahvaljujući mogućnostima ovog protivbrodskog obalskog raketnog sistema ruski stručnjaci smatraju da sistem Bal –E može obavljati operativne i taktičke zadatke samostalno i u sadejstvu sa drugim jedinicma zahvaljujući minimalnim troškovima za održavanje i potrebnu opravku raketnog sistema.

Sistem je ponuđen i za prodaju. Rusi potencijalnim kupcima nude opciju da se raketni sistem Bal-E postavi na druge vrste vozila zavisno od želje kupca čime je pokazana njegova modularnost i prilagođavanja upotrebe zavisno od potreba i želja kupaca. Kupcima se nudi poboljšana verzija ovog SOPL Bal-E CMS koji nudi u okviru baterije i helikopter ili bespilotnu letelicu za uočavanje i obeležavanje ciljeva. Otpornost na ometanje je veoma velika čime poboljšava svoju neranjivos u slučaju dejstva protivnički raketa s mora ili vazduha.

Ruska vojska ovaj protivbrodski obalski raketni sistem prvi put instalirala je na Krimu, ubrzo posle preuzimanja ovog poluostrva posle politički previranja i Evromajdana u Ukrajini. Ubrzo posle referenduma viđeni su kamioni sa ovim sistemom na drumovima Krima kako se kreću prema mestu razmeštaja.. Sad posle pomorskog okršaja i zarobljavanja četiri ukrajinska broda, Moskva šalje nove baterije ovog sistema na Krim kako bi zaštitila ovo poluostrvo o ukrajinskih i brodova alijanse.

Raketa Kh-35 Uran (NATO oznaka SS-N-25 Switshblade) ruski “harpunski”

Pošto je u kratkim crtama opisan sistem u nastavku će biti opisan najbitniji element ovog sistema protivbrodska raketa 3M24 poznatija kao Kh-35 Uran ( NATO oznaka SS-N-25 Switshblade) ili kao se još zove ruski “harpunski”.

Kako bi se pariralo američkoj protivbrodskoj raketi RGM-84 harpun koja se ispaljuje s površinskih brodova ili podmornica Rusija je odlučila da krene u razvoj rakete sličnih karakteristika koja bi mogla parirati ovoj raketi. Kada se pogleda slika obe rakete vidljivo je da su one skoro identične jer Uran ima četiri trouglasta krila na sredini tela i četiri krmila na zadnjem delu trupa. Raketa je duga 4,2m prečnika 0,42 i startna masa lansiranja od 630 kg. Navođenje rakete na srednjem sektoru obezbeđuje inercijalni navigacioni sistem s aktivnim radarskim samonavođenjem primenjen u završnoj fazi leta. Maksimalna brzina rakete je 200 metara u sekundi maksimalnog dometa u idealnim uslovima do 130 kilometara, opremljena sa visoko eksplozivnom bojevom glavom mase 145 kg. Raketa je u operativnu upotrebu ušla 1993. godine kada je raspoređena na određene klase fregata i korveta.

Raketa Kh-35 Uran se lansira iz hermetičkog zatvorenog kontejnera grupisanih u parove od po četiri rakete. Izvozna verzija se nudi pod oznakom 3M24E Uran. Na manevrima  »Kavkaz-2012« ispljena je poboljšana verzija ove rakete 3M24M. Radi se o modernizvanoj verziji postojeće rakete kojoj je dodata mogućnos GPS korekcije tokom leta, raketa nosi i veću količinu goriva što joj omogućava povećanje dometa do 250 kilometara. Sistem je borbeno proveren prošle godine na vojnoj vežbi “ Zapad 2017″.

Svoju operativnost i osposobljenost posada za delovanje sistem je prikazao na vojnoj vežbi “ Kavkaz 2012″, koja je bila kombinacija kompujuterske simulacije i realnog gađanja cilja. Tom prilikom Komanda Južnog vojnog okruga saopštila je medijima da je ovo bilo i prvo bojevo gađanje ovim protivbrodskim raketama otkada je Bal-E početkom ove godine uvedeno u raketne jedinice Kaspijske flotile. Vojna vežba sastojala se od dva scenarija:

Scenario 1: Četiri broda naoružana artiljerijskim sredstvima spremnim za dejstvo po obalnim ciljevima polako se približavala položajima Vojske Ruske Federacije koji su osiguravali ovaj pravac Kaspijskog jezera (mora) od mogućeg napada protivnika s boka. Brodovi su se zaustavili na 56 kilometara od obale pripremajući se za iznenadno dejstvo kada je usledio vatreni ugragan protivbrodskih projektila Kh- 35Uran ispaljenih za obalskih lansera i raketni čamaca koje koje koristi Kaspijska flotila.

Scenario 2: Naoružani brod pripremao se na daljini od 100 kilometara da svoj ubojni tovar izbaci po utvrđenim položajima obalske odbrane kako bi mogao da se izvede već isplanirani pomorski desant, ali tad je iznenada stiglo iznenađenje u vidu dve rakete KH-35 Uran ( NATO oznaka SS-N-25) lansirane sa samohodnog protivbrodskog obalskog lansera Bale E, koje su brod poslale na dno jezera.

Po ruskom admiralu NATO i Rusija bi mogle da zarate na jednom mestu! Više o otme pročitajte OVDE!

Izvor: vojnopolitickaosmatracnica.wordpress. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA