Najnovije

VOJSKA SRBIJE DOBILA NAJBRŽU PROTIVTENKOVSKU RAKETU U REGIONU! Evo koliko je moćna 9M120 Ataka! (VIDEO)

Novi helikopteri Vojske Srbije, među kojima su i ruski Mi-35 koji su nedavno dopremljeni u zemlju, predstavljeni su u danas javnosti na aerodromu u Batajnici, u prisustvu najvišeg političkog i vojnog vrha države

Raketa 9M120 Ataka (Foto: Jutjub)

Prezentaciji helikoptera Mi-35, H-145M i Mi-17V5 na aerodromu “Pukovnik Milenko Pavlović” u Batajnici prisustvovali su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

„Srbija ovo nikada nije imala. Napravili smo nešto što nikada nismo imali. Imali ste prezentaciju najmodernijih helikoptera. Zahvalan sam našim ruskim prijateljima što nam pomažu. Oni imaju svoju transportnu ulogu da voze vodu, specijalce za razne zadatke. Multifunkcionalni su. H-145M je izuzetno dobar helikopter takođe. Srećan sam što su svi naši letači i mehaničari zadovoljni. Ne žive samo za plate, već za svoju zemlju „– kazao je predsednik Vučić.

 

Jedan od najboljih borbenih helikoptera na svetu

Iako vizuelno i nema neke preterane razlike u odnosu na svog prethodnika Mi-35M predstavlja potpuno novu mašinu sa unapređenim borbenim karakteristikama. Karakteriše ga savršenija struktura helikopterske elise koja se dobila upotrebom specijalnih kompozitnih materijala na bazi fiberglasa/stakloplastike, a koja je primenjena i u slučaju udarnog helikoptera novije generacije Mi-28N. Zatim, značajno je unapređen i proširen asortiman visoko-preciznog naoružanja, a naravno i napadno-navigacijski kompleks. Ovi tehnološki postupci su obezbedili i produženje eksploatacionog roka upotrebe helikoptera na period i do 15 godina.

Primenjeni tehnološki postupci u izradi Mi-24VM (Mi-35M), u ukupnom zbiru povećavaju efikasnost same letelice za čak 2h u odnosu na njegovog prethodnika Mi-24/Mi-25 i njegove brojne verzije.

U Iraku se ovaj helikopter pokazao u najboljem svetlu. Pored tradicionalne sposobnosti da izdrži i najtežu moguću vatru sa zemlje, novi helikopter je zahvaljujući značajnom unapređenju napadno-navigacionog sistema demonstrirao i visoku efikasnost prilikom napada na ogroman broj tačkastih ciljeva u složenim meteo-uslovima, dan/noć.

Spareni topovi GŠ-23L u kalibru 23mm snabdeveni su borbenim kompletom od 450 granata.  Helikopter je sposoban da nosi navođene protivtenkovske rakete „Šturm“ ili „Ataka“, kao i nevođena raketna zrna S-8 i S-13. Helikopterom upravljaju dva člana posade. NJegova maksimalna brzina je oko 300 km/č, a težina može da dostigne 11,500 kg.

Šta predstavljaju rakete 9M120 “Ataka”?

Za borbu protiv daleko zahtevnijih borbenih ciljeva, kao što je nešto teža oklopna tehnika neprijatelja, uključujući i savremene osnovne borbene tenkove tipa Abrams, Leopard, Merkava i sl. Mi-35 je naoružan protiv-tenkovskim raketama „Ataka“ .

Konfiguracija naoružanja zavisi od samog zadatka, od kojih je najčešća ona sa 16 navođenih raketa „Ataka“ (2h8 na spoljnim nosačima) i dva bloka „saćastih“ lansera B- 8V20A na unutrašnjim nosačima, sa ukupno 40 nevođenih raketnih zrna S-8. 

Ovu raketu odlikuje izuzetno visoka brzina leta, i prema atributu brzine spada u najbrže rakete takvog tipa na svetu. NJena brzina iznosi oko 550 m/sek. Primera radi „Maljutka“ leti brzinom od 120 m/sek, „Fagot“ oko 183-207 m/sek., BGM-71 TOW oko 275 m/sek. AGM-114 Hellfire 440 m/sek.

Ovakva brzina joj obezbeđuje da do maksimalne tačke njenog dometa dođe za svega 10 sekundi.

Razvijena su dva tipa ove rakete, sa tandem-kumulativnom (9M120-1) i termobaričnom bojevom glavom (9M120-1F). Ova poslednja je izuzetno efikasna protiv žive sile neprijatelja, koja dejstvuje iz armirano-betonskih objekata. Maksimalna daljina na koju se raketa lansira je 6000 m. Na toj daljini njena tendem-kumulativna bojeva glava može da probije svaki savremeni tenk, zaštićen dinamičkom zaštitom.

Treba napomenuti da napredne verzije ove rakete, sa tandem bojevom glavom, imaju uvećan domet koji dostiže 10000 m, a povećana je i njena probojnost koja iznosi 1000 mm+ homogene čelične ploče, zaštićene strukturom dinamičke zaštite.

Ruska vojska može da se pohvali novim automatskim puškama! Više o tome saznajte OVDE!

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube