Najnovije

AMERIČKO ISTRAŽIVANJE: Srbija i Crna Gora više vole Rusiju i Kinu nego Ameriku i NATO

Građani Srbije i Crne Gore su najviše naklonjeni Rusiji i Kini, a većina ima negativan stav prema NATO paktu, navodi se u istraživanju.

Rusija i Amerika (Foto: RIA Novosti)

To je pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta za demokratiju iz Vašingtona (NDI) „Zapadni Balkan između Istoka i Zapada“.

Istraživanje je sprovedeno u četiri zemlje (Crna Gora, BiH, Srbija i Makedonija) i obuhvata stavove građana i izveštavanje medija o stranim faktorima, prenose crnogorske „Vijesti“.

Naklonjenost crnogorskih građana Rusiji, Kini i EU je na sličnom nivou dok se SAD kotiraju bolje nego u Srbiji gde se SAD i EU kotiraju negativno u odnosu na Rusiju i Kinu.

U Crnoj Gori je, prema istraživanju, uprkos članstvu u NATO-u, većina ispitanika iskazala negativan stav prema najvećoj vojnoj alijansi.

Kad je reč o regionu, građani BiH dele proevropsku orijentaciju, ali su Srbi, Bošnjaci i Hrvati podeljeni po stavovima o Rusiji i NATO-u. U entitetu Federacija veću podršku ima Zapad, dok proporcionalno u entitetu Republika Srpska veća podrška je na strani Istoka

Istraživanjem je obuhvaćena i veza između medijskog izveštavanja i stavova građana na Zapadnom Balkanu.

U Crnoj Gori, navodi se u istraživanju, Zapad i Kina medijski su predstavljeni uglavnom u pozitivnom kontekstu, dok je Rusija prikazana u negativnom kontekstu.

Mediji u Srbiji najviše izveštavaju o EU, SAD i Rusiji. Rusija i Kina su uglavnom predstavljene pozitivno, dok se o SAD i EU izveštava uglavnom neutralno, ili negativno kada je reč o Americi. U Srbiji se, navodi se u istraživanju, vidi veza između medijskog izveštavanja i stavova građana.

Kako se američka noćna mra ostvaruje, pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S/Vijesti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Poruka srpske vojske NATO okupatorima u Prizrenu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA