Najnovije

PENTAGON PRIZNAO: Ovo su najveći problemi lovca F-35

Pentagon je identifikovao kritične probleme u američkom lovcu F-35 pete generacije. O tome izveštava list Defense News, pozivajući se na izveštaj Ministarstva odbrane.

F-35B (Foto: Pixabay)

Tokom testiranja, vojska je zaključila da će verzija F-35B sa skraćenim poletanjem i vertikalnim sletanjem trajati samo 2.100 sati leta, što je oko četvrtine očekivanog veka trajanja od 8.000 sati. To znači da će deo aviona, od kojih svaki košta skoro 100 miliona dolara, biti otpisan već 2026. godine.

Stručnjaci takođe veruju da je preciynost ugrađenog mitraljeza F-35A neprihvatljiva i ne ispunjava tehničke standarde propisane ugovorom.

Penzionisani general-major američkog vazduhoplovstva i direktor operativnog testiranja Robert Behler rekao je da je avion imao ozbiljne programske greške.

"Autonomni logistički informacioni sistem (ALIS), koji je Lockheed Martin razvio da poboljša efikasnost održavanja i letenja, još uvek ne funkcioniše kako treba", rekao je on.

Odeljenje za ispitivanje i ocenjivanje američkog Ministarstva odbrane naglasilo je da su podaci koje je dostavio Alis često nepotpuni ili potpuno netačni. Prema mišljenju stručnjaka, "pod stresnim uslovima", to može ometati sposobnost brzog reagovanja na neprijatelja.

Štaviše, stručnjaci su primetili ‘’neugodnosti-’’ u radu sistema - često automatizovane funkcije zahtevaju ručni unos. Zauzvrat, korekcija podataka zahteva dosta vremena i dovodi do prenošenja početka leta ili čak njegovog otkazivanja.

Krajem oktobra prošle godine, Pentagon je suspendovao dvadesetak borbenih aviona F-35 zbog problema sa sistemom goriva. Mesec dana ranije, američka vojska je takođe obustavila letove ove vrste vayduhoplova kako bi istražila moguće probleme nakon sudara F-35 u Južnoj Karolini.

Sa svoje strane, vršilac dužnosti šefa Pentagona, Patrik Šanahan, opsceno je govorio o F-35 i rekao da korporacija Lockheed Martinn nije znala kako da sprovede program za stvaranje lovca pete generacije.

Program za stvaranje Lockhid Martin F-35B Lightning II postao je najskuplji u istoriji proizvodnje oružja, Sjedinjene Države potrošile su na njega skoro pola triliona dolara. Investitori su premašili prvobitno planirane troškove za stotine milijardi dolara, a lovac je pušten u rad sedam godina kasnije nego što se očekivalo.

O paklu koji sledi pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vertikalno uzletanje F-35B

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA