Najnovije

GURNUO PRST U OKO: Predsednik Evropskog parlamenta - Nema izvinjenja Hrvatskoj ni Sloveniji! 

Predstavnik kabineta predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija izjavio je danas da njegova izjava, da su Istra i Dalmacija italijanski, nije dobro interpretirana, da nije mislio ništa loše i da se neće izviniti zbog nje.

Antonio Tajani (Foto: Jutjub)

„On nikada nije rekao da su Istra i Dalmacija deo Italije. Bilo bi ludo to tvrditi. Istra i Dalmacija su Hrvatska“, rečeno je sajtu „Indeks“ u Tajanijevom kabinetu.

Tajani je u nedelju prisustvovao ceremoniji povodom Dana sećanja u okolini Trsta i održao govor tokom kojeg je uzviknuo: „Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!“, što je izazvalo brojne reakcije u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz Tajanijevog kabineta su poručili da je on govorio u istorijskom kontekstu.

„To je prepoznavanje istorije i važno je da svi znaju istoriju kako ne bismo stare greške ponavljali u budućnosti. Nije korektno reći da je Tajani ikoga optuživao ili pravio podele, on je komemorirao žrtve italijanske strane, ali i sve žrtve tog nesrećnog perioda“, rečeno je u kabinetu, uz komentar da su svesni da su Istra i Dalmacija sada deo Hrvatske i da je Tajani govorio o „onom vremenu“.

„Komemorirali smo to vreme u kojem se to dogodilo. Govorio je o tom ratnom vremenu u kojem su ljudi ubijeni i u kojem su mnogi Italijani izbegli iz Dalmacije. Rat je loš za sve. Tajani nije govorio o sadašnjosti, pa on je glasao da Hrvatska uđe u EU“, rečeno je u kabinetu.

Pročitajte OVDE zašto je hrvatska javnost u šoku.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Istra primer za dvoezični suživot.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA