Najnovije

KOJE ZEMLJE SE NAJVIŠE BOJE AMERIKE? Rezultati istraživanja će vas iznenaditi

Pred početak Minhenske bezbednosne konferencije, koja počinje u petak, američka organizacija Pew Research Center je objavila rezultate istraživanja i ankete koje je prošle godine sprovodila agencija Global Attitudes Survey u 26 zemalja, a ispitano je 27.612 osoba.

Amerika (Foto: Pixabay)

Studija je dala neočekivane rezultate: 45% učesnika istraživanja smatra moć i uticaj Sjedinjenih Država više pretnjom, nego moć i uticaj Rusije i Kine.

Jaz znatno premašuje statističku grešku. Rusiju smatraju glavnom pretnjom 37% ispitanika, a Kinu 35%.

Važno je napomenuti da na listu zemalja čije stanovništvo SAD vidi kao pretnju vode glavni saveznici Vašingtona u azijsko-pacifičkom regionu: Južna Koreja i Japan.

Na jugu Korejskog poluostrva, Amerika se smatra pretnjom kod 67% ispitanika, a u Japanu - 66%.

Takođe su ispitani i južni susedi SAD – Meksiko. 64% Meksikanaca vidi moć i uticaj SAD kao pretnju.

Uzgred, u Meksiku, strah od Amerike je porastao na nakon predsedničkih izbora 2016. godine. Podsećamo, Donald Tramp koji je tada došao na vlast, dve godine je bio u ratu sa Kongresom zbog finansiranja izgradnje zida na američko-meksičkoj granici.

Rezultati istraživanja sprovedenog prošlog oktobra pokazali su da samo 6% Meksikanaca odobrava politiku predsednika Trumpa. I ovde je, naravno, glavni razlog za Trampov odnos prema migrantima.

Više od polovine ispitanika smatra da Sjedinjene Države predstavljaju pretnju u još četiri zemlje: Tunisu, Argentini, Brazilu i Indoneziji.

Što se tiče Evrope, lideri u antiameričkom raspoloženju su Francuzi i Nemci: 49% ispitanika iz ovih zemalja tretira Sjedinjene Države kao pretnju.

Zanimljivo je da je odnos prema Rusiji, s kojom je Nemačka u prošlom veku dva puta ratovala, posebno tolerantan, s obzirom na antirusku propagandu koju već nekoliko godina sprovode zapadni mediji. Ako se Amerike boi svaki drugi Nemac (49%), onda se Rusije boji svaki treći (30%). Otprilike isti broj Nemaca (33%) vidi pretnju u Kini.

Inače, jedina zemlja u kojoj više od polovine stanovništva Rusiju vidi kao pretnju je Poljska.

Što se tiče Kine, njena moć i uticaj se smatraju glavnom pretnjom za više od polovine stanovništva četiri zemlje.

Prvo mesto u strahu od Kine je Republika Koreja. 82% južnokorejaca se plaši Kine i vidi je kao pretnju.

U Japanu su mnogo manji - 69%. Dve preostale zemlje: Filipini - 56% i još jedan saveznik Amerike - Australija (51%).

Rezultati istraživanja 2018. godine značajno se razlikuju od istog istraživanja koje je održano 2013. godine u 22 zemlje. Onda, u moći i uticaju Sjedinjenih Država, 25% ispitanika je videlo pretnju, odnosno skoro upola više nego što je sada. Kao i u slučaju Meksikanaca, prosečan odnos prema Americi na planeti počeo je brzo da se menja od 2017. godine, kada se Donald Tramp uselio u Belu kuću. U 2017. godini Sjedinjenih Država se plašilo 38% ispitanika.

I još malo više o Trumpu i liderima velikih sila. Samo svaki deseti Nijemac koji je učestvovao u istraživanju odobrava politiku Donalda Trampa. 35% anketiranih građana Nemačke veruje politici ruskog predsednika, a Si Đipingu - 30%.

Što se tiče samih Amerikanaca, polovina ispitanika strahuje od Rusije. Otprilike isti broj se plaši Kine – 48%.

Kakav orden Porošenko dobija od DNR, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ko se boji Vuka još?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA