Najnovije

BALKANSKO BURE BARUTA: Petrušić i Protić: Po svemu sudeći Kosovo neće moći da se reši bez rata, a to znači...(VIDEO)

Gosti emisije "Aktuelno" bili su srpsko-francuski agent i kontraobaveštajac Jugoslav Petrušić i jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a i učesnik "5. oktobra", bivši gradonačelnik Beograda, istoričar i diplomata Milan St. Protić. Glavna tema bilo je Kosovo, i kako razrešiti taj "gordijev čvor" u svetlu zapadnih interesa, ali i osvrćući se na važne istorijske i političke faktore i činjenice.

Petrušić i Protić (Foto: Jutjub)

- Ne vidim kako bi kosovsko pitanje moglo da se reši, to je rak rana regiona i Srbije, Albanci koji čine većinu, nisu zreli da imaju političku odgovornost kakva im je data i od uređene tvorevine tamo nema ništa. Srpskoj manjini tamo nema života, po mom sudu, a bio sam tamo mnogo puta. Srbija u odnosu na Kosovo zna šta neće a ne zna šta hoće, bilo kom političaru da date mogućnost da to reši po svom nahođenju ne bi znao kako. Međunarodna zajednica koristeći te kontroverze između Srbije i Kosova kako bi ostvarila svoje stare interese na Balkanu a oni su oduvek bili takvi da ni jedna lokalna nacija ne dominira ovim područjem. Srbi su kroz istoriju pokazivali pretenzije da stvore državu dovoljno veliku i jaku da dominira čitavom područjem, u toj nameri su više puta sprečavani, kao i Grci, Bugari i Mađari. U Miloševićevo vreme je politika Srbije tumačena kao opasna rušilačka akcija koja treba da dovede do velike Srbije, da bi se to sprečilo vodi se politika da Srbiju svede na to da ne štrči u odnosu na druge činioce na Balkanu... rekao je na početku ovog veoma zanimljivog razgovora Protić i dodao:
- U tom trouglu između nezrelih opasnih težnji Albanaca na Kosovu i srpske nesposobnosti da definiše interese kao i zapadnog "podeli pa vladaj", mi se nalazimo u začaranom krugu iz kog je teško naći izlaz a da ne bude doživljeno kao još jedan nacionalni poraz.

Petrušić se nadovezao na priču rekavši da je pronašao neoborivo mnogo dokaza da albanske strukture na Kosovu vode bivši Klintonovi ljudi sa bazom u NJujorku. 

- Ovaj Gordijev čvor ne može da se preseče bez Amerike, bez nekog ko je 90 odsto učestvovao na stvaranju ovakve situacije na Balkanu, na čelu je sad Tramp koji dijametralno suprotno razmišlja od ranijih predsednika, njemu je Kosovo na osmom, devetom mestu i zato ga Albanci ne žele. Po meni Kosovo ne mpože da se reši bez rata a ko će ga početi i kad će se raspasti dogovori koji su postignuti, moj nos i iskustvo mi kažu da će u doglednoj budućnosti doći do ozbiljnih poremećaja ljudskih odnosa... Ovaj problem će na kraju biti dat ljudima kao što sam ja, rešavan koristeći vojnike, surova je realnost ali neće niko da je priča. Ne radi se ovde samo o Srbima već o Balkanu koji je preteča svih ratova još od Rimljana, Turaka.. potrebno im je to bure baruta i ne smeju da napuste Kosovo i da bude rešeno, jer šta će raditi posle, šta bi bez te tenzije? Ovde je problem što su umešali i religiju, pričam o delu Šiptara, koja je prvo mešala Jevreje u kosovsko pitanje pa nije uspela, sad Cincare iz Amerike, putem kojih žele da otvore sve granice, a sve je prevara. Ovo vidim kao vojnik, ne vidim političku prizmu i ne mogu da je odredim jer je toliko toga umešano da sam Bog zna kako će biti rešeno, smatra Petrušić.

- Teško je prognozirati jednom istoričaru a valjda sam bolji istoričar nego što sam bio političar, da li će biti rata. Ako bi se upotrebili istorijski primeri, moglo bi da bude istina. Na Berlinskom kongresu 1878. godine pitanje Bosne i Hercegovine koja je tada bila u fokusu istočnoevropske krize i gde se vodio višegodišnji rat, završen je tim kongresom gde je to pitanje zamrznuto i bilo je 40 godina, izgledalo je da je time bio ostvaren mir. A onda kada je to pitanje ponovo eksplodiralo aneksijom Bosne i Hercegovine pa sarajevskim atentatom. I ne samo što je buknuo Balkan nego Evropa i svet i svet je tim povodom ušao u svetski rat koji je odneo 15 miliona života, to su pouke istorije. Ovde u Srbiji, mi Srbi nismo za svo ovo doba od kako smo doživeli propast Jugoslavije definisali nacionalnu politiku i kada smo pokušali, definisali smo je u kategorije koje su, po meni, pogrešne i neostvarive. Ta politika koja je stvorena u Miloševićevo vreme i koja traje do danas u raznim modalitetima, zasnovana je na nasleđu Titove Jugoslavije. Mi i danas na srpsko pitanje gledamo u tim kooordinatima i ne možemo da izađemo iz toga, danas priznajemo pokrajine iz Titovog vremena a građani se nikada nisu o tome izjasnili, na Hrvatsku i Bosnu gledamo na bivše republike, pa nam se mešaju pojmovi, dodao je Protić.

A šta su još zanimljivo rekli saznajte u videu.

Pročitajte OVDE ko kaže da je "Srbija pod jačim napadom nego u vreme ratova, a neprijatelj je nevidljiv".

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA