Najnovije

OKUPILA SE VOJSKA REPUBLIKE SRPSKE: ''Beli vukovi'' i ''Panteri'' ponovo zajedno (VIDEO)

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je danas svim borcima Republike Srpske Dan boraca, navodeći da bez njihove borbe i nesebičnog žrtvovanja danas ne bi bilo Republike Srpske i slobode srpskog naroda.

VRS na Treskavici (Foto: Jutjub)

"Posebnu zahvalnost iskazujem onima koji su svoje živote ugradili u Republiku Srpsku. Neka im je večna slava i hvala, a naša dužnost je da čuvamo tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i da negujemo sećanja ne borce koji su nam doneli slobodu, mir i Republiku Srpsku kao garant našeg opstanka", istakao je Dodik u čestitki.

Dodik je naglasio večno poštovanje i zahvalnost srpskim borcima, jer su mnogi od njih za najuzvišeniji ideal, slobodu otadžbine i potomaka, dali najvrednije što su imali - život.

"Naša je dužnost i obaveza da se čuvaju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata i neguju sećanje na žrtvu palih boraca koju su podneli vođeni časnim i plemenitim ciljevima", poručio je Dodik.

U Republici Srpskoj danas se obeležava Dan boraca Republike Srpske.

U ratu od 1992. do 1995. godine učestvovao je 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 izgubilo je život, preneo je RTRS.

Krsna slava '’Belih vukova'’

Članovi Udruženja boraca "Beli vukovi" danas su na Palama proslavili krsnu slavu - Svetog mučenika Trifuna služenjem parastosa za poginule pripadnike ove jedinice, polaganjem venaca na centralnom spomeniku palim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata i spomenik komandantu ove specijalne jedinice Srđanu Kneževiću.

Vence su položili Dragoljub Reljić, izaslanik predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, rukovodstvo grada Istočno Sarajevo i opštine Pale, Istočni Stari Grad, kao i predstavnici "Belih vukova", predstavnici SUBNOR-a i drugih boračkih organizacija Srpske.

Predsednik Udruženja Janko Šešlija rekao je da svake godine pripadnici ove specijalne jedinice Sarajevsko-romanijskog korpusa na današnji dan proslavljaju krsnu slavu i ujedno se pomole za svoje poginule saborce, ali i za sve ostale poginule borce Vojske Republike Srpske.

- Ovaj datum nam mnogo znači, jer smo ga dobili u ratnom vihoru 1994. godine, kada je pokojni komandant Vlado Lizdek rekao da možemo da opstanemo na velikim minusima i niskoj temperaturi samo kao beli vukovi - dodao je Šešlija.

On je naglasio da je oko 20 boraca iz njihove jedinice dalo svoje živote, a više od 50 je bilo ranjeno, te da su odlikovani Ordenom Petra Mrkonjića.

Prema njegovim rečima, obeležavaju danas i Dan njihove jedinice, te da bi Republika Srpska trebalo da više vodi računa o boračkoj populaciji jer se oni nalaze u položaju koji nije dobro iskristalisan, a podneli su najveći teret za stvaranje Srpske.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je danas prilika da se svi podsete na ovu elitnu jedinicu, poručivši da je opštinska vlast uvek uz njih.

- Želim da im čestitam slavu jer su "Beli vukovi" imali ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske i stvaranju teritorija koju danas pokriva Srpska. Zadovoljstvo je videti da ovi pripadnici koji se danas sastaju i neguju drugarstvo, prisećajući se uspomena jer tu leži snaga - istakao je Jugović.

On je dodao da treba čuvati sećanje na stradale koji su dali svoj život za Republiku Srpski i samim tim pokazujemo da štitimo interese Srpske u kojoj danas svi zajedno živimo.

Zamenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je da se opština Pale i Istočno Sarajevo sa ponosom prisećaju lika i dela Srđana Kneževića, njegove akcije i zasluge "Belih vukova" u stvaranju Republike Srpske.

Vučetić je naglasio da je Srđan Knežević iznedren sa prostora Sarajevsko-romanijske regije, svojim delima, vođenjem elitne jedinice značajno je doprinio u stvaranju Srpske.

Tokom obeležavanja krsne slave slomljen je slavski kolač, a predsednik Udruženja veterana "Garda Panteri" iz Bijeljine Petar Cvjetinović rekao je da su došli na slavu "Belih vukova" jer je to njihovo bratsko udruženje sa kojima imaju dugogodišnju saradnju.

- Ubijeni su naši komandanti LJubiša Savić Mauzer i Srđan Knežević tako da nas veže isti problem, a ne samo drugarstvo. Situacija boračke populacije je veoma teška - rekao je Cvjetinović i apelovao da vlast borcima omogući bar osnovne potrepštine za život.

Specijalna jedinica "Beli vukovi", čiji je komandant bio Srđan Knežević, formirana je 1993. godine.

Za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu, a jedinica je dobila ime po tome što su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

Kako je Srbin isprozivao Hrvate u Saboru, pogledajte OVDE.

Izvor: FoNet/SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA