Najnovije

SRBIJA ĆE IZRUČIVATI SVOJE DRŽAVLJANE AMERICI: Skupština usvojila sporazum

Skupština Srbije usvojila je više sporazuma, među kojima i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o izručenju optuženih između Srbije i SAD, koji će imati retroaktivno dejstvo.

Hapšenje (Foto: Pixabay)

Ovaj ugovor, kojim se predviđa izručenje državljana bez obzira na nacionalnost, važiće retroaktivno u odnosu na sva krivična dela koja su u njemu pobrojana, osim sa jednim izuzetkom.

Naime, član 21 precizira da će izvršni organ zamoljene države imati diskreciono pravo da odbije izručenje za krivično delo izvršeno pre 1. januara 2005. godine, što znači da SAD ili Srbija, po sopstvenoj proceni, mogu da odluče da li će traženu osobu izručiti ili neće, čak i ako su ispunjeni svi zakonski uslovi za izručenje, koje utvrđuje sud.

Prema novom Ugovoru, ako ga ratifikuju parlamenti obe države, biće moguće izručiti sopstvenog državljanina za praktično sva krivična dela, među kojima su i krivična dela savremenog doba - kao što su "sajber" kriminal, pranje novca, organizovani kriminal, terorizam i druga.

Međutim, Ugovor propisuje da izručenje neće biti odobreno ako je delo za koje se izručenje traži političko krivično delo.

Takođe, nadležni organi obe države mogu da odbiju izručenje ako procene da je zahtev "politički motivisan" ili ako procene da se delo tiče "povrede vojnih dužnosti, koje ne spadaju u krivična dela iz opšteg krivičnog prava".

Šta spremaju Šiptari na Kosmetu, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Goran Radosavljević Guri na američkoj crnoj listi

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA