Najnovije

RAMA ZAPREPASTIO GRKE I SRBE: Za mene je Kosovo deo Albanije, ostalo su pitanja Ramuša Haradinaja

Albanski premijer Edi Rama rekao je u intervjuu za televiziju "Vizion Plus" da je ideja o "korekciji" granice između Kosova i Srbije jedno od mogućih rešenja kosovskog problema, a Kosovo je još nazvao "delom Albanije“, preneo je grčki portal Prototema.

Rama i Haradinaj (Foto: Vlada Albanije)

"O čemu govorimo danas sa Grčkom? O granici. O čemu su razgovarali Kosovo i Crna Gora i šta se sve dogodilo? O granici. Zašto se ne bi razgovaralo o granici između Kosova i Srbije? Razgovaraćemo i o njima, jer je reč o procesu demarkacije“, rekao je Rama, pritom stavljajući Grčku u istu poziciju kao i zemlje Zapadnog Balkana koje imaju otvorena granična pitanja.

Albanski premijer je osudio sve one koji se protive ideji o "korekciji" kosovskih granica, nazivajući Kosovo "delom Albanije“.

"Za mene je Kosovo deo Albanije. Ostalo su pitanja Ramuša Haradinaja“, istakao je Rama reagujući na nedavnu izjavu kosovoskog premijera o tome da se Tirana meša u unutrašnje poslove Prištine.

Edi Rama je još jednom ponovio da je krajnji cilj ujedinjenje Kosova sa Albanijom, nazivajući to "planom A“, i naglasio da dva kosovska člana u njegovoj vladi imaju za cilj da prenesu tu poruku.

„Unija između Albanije i Kosova nije „plan B“, već „plan A“ i ja ne zamišljam ovu uniju u 21. veku kao folklorni čin“, rekao je Rama.

Kako tumači grčka Prototema, to znači da ovo ujedinjenje ne bi bilo samo kulturno ili jezičko, nego suštinsko i političko.

Grčki portal ocenjuje i da ove izjave albanskog premijera mogu dovesti do nepoznatih posledica za ceo region Balkana, s obzirom na to da će etnička grčka manjina koja živi u severnom Epiru (u južnom delu Albanije), kako navode, definitivno tražiti rešenje za svoje pitanje poput predloga za Kosovo.

Fukcioner grčke opozicione stranke Nove demokratije Jorgos Kumucakos je reagujući na tvrdnje albanskog premijera Edija Rame da su Atina i Tirana u pregovorima o potencijalnoj korekciji granica istakao da takve tvrdnje ugrožavaju bezbednost, prenosi ANA-MPA.

„Tvrdnje gospodina Rame o tome da pregovara o graničnom sporu sa Grčkom, što je zapravo deo projekta šire korekcije granica na Zapadnom Balkanu predstavljaju ozbiljnu pretnju za stabilnost i bezbednost regiona“, istakao je Jorgos Kumucakos iz najveće grčke opozicione stranke Nove demokratije.

Kumucakos je zahtevao od grčke vlade da pojasni i odgovori da li je uključena u razgovore sa albanskim zvaničnicima o prekrajanju granice između dve zemlje.

Takođe, on je pozvao vladu da zauzme zvaničan stav povodom Ramine izjave u vezi korekcija granica u širem regionu.

Kako je umrla hrvatska država, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rama pogođen u lice

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA