Najnovije

Pitanje za Anu Kolarević: Koje su to advokatske usluge vredne 580.000 evra? (VIDEO)

Iako je transakcija bila 2,3 miliona evra, ona nikada nije prijavljena, iako je po zakonu svaka transakcija preko 15.000 evra mora biti prijavljena, da bi tek nakon dve godine 2007. američki nadležni organi obavestili kolege iz Crne Gore, da je tom prilikom opran novac. Istraga o privatizaciji Telekoma Crne Gore traje godinama, a u aprilu 2018. godine je Ministarstvo pravde tužiocima dostavilo prevedenu dokumentaciju iz Sjedinjenih Američkih Država.

Ana Kolarević, sestra Mila Đukanovića (Foto: Jutjub)

Iz dokumenata suda u NJujorku proizlazi da američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) tvrdi da je advokat Ana Kolarević (Đukanović) primila mito u ime brata Mila Đukanovića nakon privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. Đukanovići su to negirali. Ana Kolarević (Đukanović) je na ime usluga koje je izvršila za Mađar Telekom, zajedno sa kolegom advokatom Nikolom Martinovićem dobila 580.000 evra.

Naime, Afera „Telekom“ pokrenuta je krajem 2012. godine, nakon što je američka Komisija za hartije od vrednosti nesporno utvrdila da su tokom privatizacije Telekoma napravljeni koruptivni konsultantski ugovori između Mađar Telekoma i of-šor kompanija preko kojih je 7,3 miliona evra „za šminkanje ugovora“ o privatizaciji Telekoma otišlo visokim crnogorskim zvaničnicima, menadžerima Telekoma i sestri aktuelnog predsednika Mila Đukanovića – Ani Kolarević.

Naime, četiri kompanije preko kojih je mito uplaćen su: „Aktiva invest“, „Fiesta investment limited“ koja je u direktnoj vezi sa Duškom Kneževićem, i „Sigma inter kopr“ i „Raveling Trejding SA“.

U emisiji „Živa istina“ pre sedam godina ona je kazala da su to neistine, koje je ona jednom demantovala i mislila da je na taj način priča završena. Telekom je 2005. godine uplatio sumnjivu transakciju preko Euromarket banke u iznosu od 2,3 miliona evra, i kojoj se „gubi svaki trag“, a koju je navodno podigao izvesni slovenački plejboj Tomaž Kralj.

Novac je podignut, navodno, po ovlašćenju Pregla. Kazimir Živko Pregl, bivši predsednik Prve banke, intervenisao je oko uplate 2,3 miliona evra na račun of-šor kompanije „Aktiva invest“, jedne od četiri kompanije preko koje je uplaćen mito tokom privatizacije Telekoma.

Iako je transakcija bila 2,3 miliona evra, ona nikada nije prijavljena, iako je po zakonu svaka transakcija preko 15 000 evra mora biti prijavljena, da bi tek nakon dve godine 2007. američki nadležni organi obavestili kolege iz Crne Gore, da je tom prilikom opran novac.

Odgovarajući tada na pitanje vezano za tu „transakciju“, Kolarević je kazala da ona kao profesionlac ne može da odgovori na ona pitanja za koja nema uvid u osnovna dokumenta, te da nikada nije čula za Slovenca Kralja, kao ni Pregla, i kao zlonamernima ocenila insinuacije koje se dovode u vezu sa njenim imenom. Takođe, tada je istakla da „nije u redu“, ako se to tako zbilo, a ako je izostala reakcija državnih organa.

Na naša pitanja upućena Advokatskoj kancelariji Kolarević još nema odgovora, a ono što nas je zanimalo je šta je bio predmet usluga, i koje je poslove konkretno obavila ova Advokatska kancelarija. Ko ih je i po kojoj proceduri angažovao za taj posao. Ipak, osnovno pitanje i to javno, da li je iko ikad u Crnoj Gori i regionu za program viška zaposlenih od par stotina radnika, pa i više i izradu kolektivnog ugovora naplatio 580.000 evra?

Prema anonimnoj anketi redakcije to uopšte nije nikakva tarifa i cena iz domena advokature i sve da su se ti poslovi obavljali u više kompanija u Crnoj Gori i npr. Republici Srbiji cena bi se kretala između 10 000 do najviše 30 000 evra. Naručena i isplaćena dokumentacija poslana DHL-om nikada nije stigla u Telekom. Ali iako ostavimo po strani astronomski iznos koji su dobili Kolarević i Martinović za „naručeni posao“ od Telekoma, ono što je neverovatna činjenica, koja je izgleda promicala svih ovih godina, naime, tu plaćenu „izrađenu“ dokumentaciju, poslalu su verovali ili ne DHL-om, i jedini dokaz je isečak, a ta „pošta“ nikada nije stigla u Telekom. Ne postoje drugi dokazi o tom „urađenom poslu“. Još je indikativnija činjenica da iako je Telekom bio naručilac,  njih nije isplatio Mađar Telekom, već firma sa Mauricijusa „Sigma inter korp“.

Vučić i Tači u direktnom okršaju u Minhenu. Pogledajte OVDE.

Izvor: IN4S

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ana Kolarević kao gost emisije Živa istina

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA