Najnovije

VETON SUROI ŠOKIRAO: "Nezavisnost Kosova je upitna, plaćamo da Tači ne ode u zatvor"

"Kosovo je država koja je dovela u pitanje svoju nezavisnost, teritorijalni integritet i Ustav", ocenio je prištinski publicista Veton Suroi. On je to naveo povodom 11 godišnjice "kosovske nezavisnosti" za "Koha ditore".

Veton Suroi (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, određena grupa ljudi, koja se već dugo identifikuje sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem je projekat nezavisnosti pretvorila u projekat pljačke, ličnog bogaćenja, a zbog gubitka perspektive sve češće se može čuti "nikada nije kasno da se ostave duvan i Kosovo". Suroi navodi da takse uvedene Srbiji treba ukinuti, ali i dodaje da nije poznato ni kada ni kako će to biti učinjeno. 

Cilj je bio da se radi na normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, stvaranju prostora za slobodno kretanje robe, kapitala i ljudi, rekao je on i ocenio da bi bilo dobro ako bi se paralelno radilo na suspenziji takse i jačanju pregovaračkog okvira “između Kosova i Srbije”. 

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema “Kosovu i kosovskim liderima” Suroi konstatuje da nije samo "izveštaj Dika Martija stvorio Specijalni sud, već i celokupni odnos međunarodne zajednice prema Kosovu". 

- Naša država dugi niz godina plaća agencije za lobiranje u Vašingtonu i na drugim mestima, ne da bi unapredile interese zemlje, već da spreče da Tači ode u zatvor - rekao je Suroi. 

Kako je on dodao, iz tog ugla gledano "za one sa slabim pamćenjem", mora podsetiti da su pre nekoliko godina ambasadori najuglednijih zemalja na Kosovu izjavili da je Zajednica srpskih opština, koju je Tači prihvatio, u interesu Kosova. 

Suroi je za Koha ditore rekao da se Kosovo mora vratiti na čvrstu platformu koja zahteva pregovore o dobrosusedskim odonosima, a ne o prisustvu Srbije na Kosovu. 

Na pitanje šta se moglo postići za 11 godina državnosti, Suroi je ocenio da je “Kosovo postalo i država u kojoj je većina stanovništva funkcionalno nepismena i besperspektivna”. Ulaganja su otišla na korupciju, zapošljavanja u javnom sektoru ljudi bliskih stranci ili klanu... 

- Za veliku većinu građana Kosovo je sinonim za društvene mreže na kojima većina provodi vreme. A trebalo je biti drugačije, tako da Kosovo ne trguje nezavisnošću, da ulaže u ljudski kapital kroz obrazovanje, stvara ambijent za razvoj privrede, preduzetništva i poljoprivrede. Umesto na asfaltiranje dve milijarde evra mogle su biti uložene za proizvodnju struje, očuvanje životne sredine ili za otvaranje radnih mesta - rekao je on. 

Suroi skreće pažnju i na Tačijeva ponavljanja da je spreman da načini ovu ili onu izmenu Ustava, čime pravi dve greške, i šalje poruku da se "može ići u kupovinu kad god poželi" i pokazuju da je sve za pregovaranje. 

- Jer ako se može pregovarati o području i ustavnom uređenju zemlje, onda se celi paket nezavisnosti zapečaćen s mišljenjem Međunarodnog suda pravde 2010. godine može dovesti u pitanje - navodi Suroi.

Da li Srbi mogu ubediti Italijane da povuku priznanje nezavisnosti lažne države Kosovo? Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Veton Suroi o novoj rezoluciji o Kosovu

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA