Najnovije

VISOKOPRECIZNA RAKETNA „TUČA“: Ruski 9K51M „Tornado-G“ dobija novu generaciju „pametnih“ upaljača

Ruski višecevni lanseri raketa 9K51M „Tornado-G“ će dobiti rakete koje će biti opremljene „pametnim upaljačima“ nove generacije. Prvi prototipski modeli ovih upaljača se očekuju već naredne godine. Ovo je interner portalu TASS rekao prvi čovek koncerna „Tehmaš“ Vladimir Lepin, koji se nalazi sa međunarodnom sahmu naopružanja i vojne tehnike IDEX 2019 u Abu-Dabiju.

"Tornado" (Foto: Jutjub)

Prema njegovim rečima, inženjeri ovog koncerna aktivno rade na izradi artiljerijskih upaljača nove generacije. „U ovom momentu posedujemo tehnologiju koja će obezbediti izradu još savršeniji upaljača. To će da bude „pametni upaljač“. On će biti u stanju da samostalno donosi odluku kada će se samoaktivirati“- rekao je on.

Prema rečima Lepina, prototipiski modeli „pametnih upaljača“ nove generacije za VLR 9K51M „Tornado-G“ se očekuju naredne 2020.godine. „Prve gotove modele pametnih upaljača sa kojima ćemo početi praktičnu realizaciju testova, očekuju se do kraja sledeće godine. Čim se potvrde sve zadate tehničke karakteristike, krećemo u fazu serijske proizvodnje za šta je potrebno nekoliko godina“- napomenuo je Lepin.

Koncern „Tehmaš“ je specijalizovan za razvoj i serijsku proizvodnju municije koja treba da podigne borbenu sposobnosti osnovnih udarnih grupacija ruske armije. U sastav holdinga NPK „Tehmaš“ ulazi 36 kompanija koje proizvode širok spektar različite municije.

9K51M „Tornado-G“ je ruski modernizovani višecevni lanser raketa. Osnovne razlike u odnosu na bazičnu verziju 9K51 „Grad“ se odnosi na daleko kvalitetnije rešen sistem upravljanja vatrom povezanog sa satelitskom navigacijom i kompjuterom koji izračunava balističke inpute gađanja, što omogućava znatno skraćenje pripreme napada koja se odvija u automatskom režimu rada.

Lazanski otkriva tajne foruma u Minhenu koje bole Amerikance. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA