Najnovije

Kontrolisana bezbednost dece na internetu: Roditelj mora imati uvidu to šta deca gledaju na internetu

Prepoznajući internet kao jedan od važnih segmenata za funkcionisanje savremenog društva, Srpska desnica je organizovala tribinu „Kontrolisana bezbednost dece na internetu“ sa ciljem da se roditeljima ukaže na sve opasnosti sa kojima se njihova deca svakodnevno susreću na društvenim mrežama i pretražujući sadržaj na internetu.

Tribina Srpske deasnica (Foto: Srpska desnica)

„Ovo predavanje smo organizovali sa idejom da predočimo roditeljima da digitalno nasilje postoji i koje su to preventivne mere koje bi trebalo preduzeti pre nego što uopšte dođe do zloupotrebe društvenih mreža.“, rekao je Miša Vacić, predsednik Srpske desnice, naglašavajući da samo roditelji i deca moraju imati međusobnog poverenja, ali da je kontrola od strane roditelja neophodna, jer je internet mesto gde ima previše neprimerenog sadržaja koji osim što utiče na psihičko stanje deteta, može da u krajnje ishoduje i suicidom.

Maja Raković, stručni predavač iz Internacionalne policijske organizacije, istakla je da je ova tema sve više aktuelna i da je na roditeljima je velika odgovornost i da treba pratiti ponašanje deteta i reagovati pravovremeno ukoliko se pojavi problem.

„U svakom momentu roditelj mora imati uvid i jasnu sliku o tome šta njihova deca rade i gledaju na internetu. I tu se moramo čvrsto suprotstaviti neoliberalnim promoterima koji teže da tobož zbog ljudskih prava spuste granicu samoodlučivanja i nezavisnosti dece od roditelja.“, rekla je Raković, dodajući da je virtuelni svet nažalost pogodno tle, za sve vidove zloupotreba, počevši od pedofilije, krađe identiteta, droge, lažnog predstavljanja, plasiranja sadržaja koji kod dece mogu izazvati sve učestaliju agresiju, samopovređivanje, poistovećivanje sa izmišljenim likovima.

Najvažnije od svega ogleda se u razgovoru roditelja i dece, taj razgovor mora biti konstantan, svakodnevan. On ne sme biti rutinski već iskren i sadržajan. Dete mora osetiti da je roditelju stalo, da taj razgovor nije samo trenutna posledica nekog prekora iz škole i slično. Tako se gradi uzajamno poverenje iz koga proizilazi adekvatno ponašanje deteta, prijavnjivanje negativnih pojava na koje je naišlo i sagledavanje situacije kako bi se došlo do adekvatnog rešenja eventualnog problema.

Snimak Muridovog obraćanja naciji pogledajte OVDE. Babić podneo ostavku, više o tome saznajte OVDE.

Izvor: Nacionalist 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tribina “Ruska vlastelinstva u Srbiji”.

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA