Najnovije

SVET JE OD DANAS OPASNIJE MESTO: Amerika izašla iz nuklearnog sporazuma, a evo šta to znači za Evropu! (VIDEO)

Američki državni sekretar Majkl Pompeo potvrdio je najave o povlačenju SAD iz nuklearnog sporazuma s Rusijom (INF), odnosno potvrdio da će Sjedinjene Države suspendovati sporazum.

Majk Pompeo (Foto: Jutjub)

Reč je o sporazumu koji je predstavljao okosnicu mira i stabilnosti nakon završetka Hladnog rata.

"Rusija je godinama kršila uslove Sporazuma o nuklearnom naoružanju bez kajanja. NJihovo ponašanje stavlja milione Evropljana i Amerikanaca u veliku opasnost", rekao je Pompeo 

Dodao je i da je "dužnost Sjedinjenih Država da odgovore na adekvatan načiin" i naglasio da je Rusija imala dovoljno vremena da uskladi sve s propisima oko nuklearnog naoružanja.

"Ovaj korak predstavlja pretnju po čitav sistem nacionalne bezbednosti, ali pre svega za Rusiju, pošto će nakon napuštanja INF, te rakete postaviti u evropske zemlje" izjavio je ruski senator, Igor Morozov. 

Suspenzija Sporazuma stupa na snagu u subotu, a vest je izazvala ozbiljnu zabrinutost jer mnogi ovu odluku tumače kao novu utrku u naoružanju SAD i Rusije, a Evropa u svemu tome ostaje po strani.

Sjedinjene Američke Države nakon istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa neće odmah početi da razmeštaju svoje rakete na teritoriji Evrope, pošto će Evropljani biti protiv toga. SAD, uostalom, nemaju takve rakete, izjavio je u petak ruski vojni ekspert Evgenije Bužinski. 

„Ako Amerikanci budu insistirali na razmeštanju raketa, to će voditi produbljivanju sukoba i ratu. Uveren sam da Amerikanci sada ništa neće razmeštati u Evropi. Kao prvo, oni nemaju takve rakete. Svojevremeno su ih uništili, tako da je potrebno da stvore nove rakete“, rekao je Bužinski.

Poslednjih godina Moskva i Vašington redovno se međusobno optužuju za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Američki državni sekretar Majk Pompeo je 4. decembra 2018. godine izjavio da Rusija ima 60 dana da se vrati ispunjavanju odredbi Sporazuma. On je dodao da će, ako se to ne dogodi, Vašington obustaviti svoje obaveze iz Sporazuma. 

Rusija ističe da strogo poštuje svoje obaveze iz Sporazuma. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za SAD u vezi s njihovim ispunjavanjem Sporazuma.

Pročitajte OVDE kakva je to prljava igra Amerikanaca.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA