Najnovije

NEMAČKA NEĆE AMERIČKE AVIONE F-35: Ugrožen nuklearni štit NATO alijanse

Nemačko Ministarstvo odbrane nedavno je odlučilo da za potrebe ratnog vazduhoplovstva, kao zamenu za višenamenske avione tipa „tornado”, neće nabavljati američke avione F-35.

F-35 (Foto: Pixabay)

Ova odluka, koju je javnosti saopštila lično ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, svakako neće obradovati predsednika SAD Donalda Trampa a, prema vojnim analitičarima, ozbiljno će narušiti nuklearnu strategiju NATO-a u Evropi, piše tportal.hr.

Nemačka  odluka, osim što utiče na odbranu Evrope, mogla bi imati i dalekosežan uticaj na trgovinske odnose Berlina i Vašingtona jer je Tramp smanjenje američkog trgovinskog deficita uslovio time da nemačka kupi upravo avione F-35.

Nemačko ratno vazduhoplovstvo traži zamenu za avione „tornado”koji se koriste već decenijama, a u uži izbor su ušli američki F-35 i F/A-18, kao i „jurofajter” koji Luftvafe uveliko koristi.

Posle ove odluke u igri su ostali F/A-18 i „jurofajter”, a sada je na njihovim proizvođačima, „Boingu” i „Erbasu” (sa evropskim konzorcijumom na proizvodnji „jurofajtera” zajedno rade i britanski BAE i italijanski „Leonardo”), da dokažu da se njihovi avioni mog opremiti američkim nuklearnim naoružanjem. To je, navodi tportal.hr, jedna od obaveza nemačke vojske u sklopu NATO-a.

Pentagon tvrdi da samo F-35 odgovara pomenutim zahtevima, pa bi nemačka odluka da nabavi F/A-18 ili „jurofajter” mogla da znači i da ova zemlja više ne bi bila deo takozvanog nuklearnog štita NATO-a.   

Kako SAD hoće da smene vlast u Nikaragvi, pogledajte OVDE.

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

F-35

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA