Najnovije

PAHOR I MOGERINI: Dopustiti rešenje za Kosovo i "van okvira"

Slovenački predsednik Borut Pahor i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini složili su se danas da bi rešavanje situacije na Kosovu trebalo da dopusti i rešenje "van okvira", iako se ne temelji na etničkom principu.

Federika Mogerini (Foto: Jutjub)

Pahor je kazao Mogerinijevoj da je potrebno tražiti i originalna rešenja za bilateralna i multilateralna pitanja u regionu, ali koja, kako kaže, ne smeju da budu zasnovana na etničkom principu, prenosi STA.

On je kazao da je veoma srećan što Mogerini deli njegove stavove koje je opisao kao "veoma smele", ali i oprezne, jer su, uveren je, neka razmišljanja "van okvira" potrebna nakon godina ćorsokaka.

Pahor je rekao i da, kada se prvi put pojavila inicijativa o kompromisnom rešenju, koje bi uključivalo i promene granica, to je povećavalo nedoumice na Zapadu.

Ipak, dodao je, treba biti otvoren za originalna rešenja, pod uslovom da proces počne da se završava, vođen mudrom "političkom modom", uz međusobno poštovanje i veoma disciplinovan nadzor međunarodne zajednice kako bi se sprečila kolateralna šteta u komšiluku.

Slovenački predsednik dodao je da bi to trebalo da bude deo dijaloga Beograd - Priština.

"Prijatelji mirnog rešavanja spora samo treba da odluče da li su spremni da misle van okvira", rekao je Pahor i dodao da se on protivi rešenju zasnovanom isključivo na etničkom principu, kao i da sporazum ne bi trebalo da izazove kolateralnu štetu.

Portparolka Mogerinijeve Maja Kocijančić napisala je na Tviteru da je razgovor sa Pahorom bio odličan i da se fokusirao na Zapadni Balkan, ali i dalje od ove teme.

Da li Srbiji trebaju lavovi ili ljudi, saznajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pahor o Srbiji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA