Najnovije

RAŠKOVIĆ IVIĆ: Podela KiM bi dovela do egzodusa Srba koji žive južno od Ibra (VIDEO)

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da je „razgraničenje“ sa kosovskim Albancima protivustavno i da će, ako se to dogodi, čelnici aktuelnog režima odgovarati zbog toga kada se vlast promeni, a da bi podela Kosova i Metohije dovela do egzodusa Srba koji žive južno od reke Ibar.

Sanda Rašković Ivić (Foto: Jutjub)

„Takozvano razgraničenje pominje predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Po međunarodnom pravu, obavezujuće su izjave predsednika države, predsednika vlade i šefa diplomatije, a Vučić krši Ustav Srbije. Vlast će se promeniti i kad-tad i oni koji su sada na vlasti će odgovarati“, rekla je Sanda Rašković Ivić televiziji Al DŽazira.

Sanda Rašković Ivić je istakla da bi rešenje za Kosovo i Metohiju trebalo da bude u okvirima Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Južno od Ibra sada živi oko 80.000 Srba. Ako se dogodi ’razgraničenje’, oni će se masovno iseliti i ostaće ih najviše između 20.000 i 30.000. Oni tada više neće moći da imaju ista prava kao sada, nego manja. Vučićev režim svesno i namerno pušta te ljude niz vodu“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je u emisiji u kojoj je učestvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakla da aktuelna vlast više nema legitimitet i da u Skupštini Srbije nije održana nijedna rasprava o Kosovu i Metohiji.

„Dok u parlamentu nema rasprave, Đurić ide po svetu i na forumima govori kako će izgledati ’razgraničenje’, kuda će ići granica, šta dobija Srbija a šta kosovski Albanci, i kako bi Albanci trebalo da dobiju teritoriju zapadno od Preševa, koje se nalazi u centralnoj Srbiji“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Potpredsednica Narodne stranke je navela da se naprednjačka vlast neprekidno kompromituje od 2012. godine, i podsetila na Đurićevu izjavu da „Beograd vodi 5:0 u pregovorima sa Prištinom“, dok je u stvarnosti od dolaska SNS-a na vlast Priština dobila međunarodni telefonski pozivni broj, srpsko pravosuđe je povučeno sa Kosova i Metohije, četiri opštine na severnom Kosovu su u kosovskom sistemu, a bile su u sistemu države Srbije i sudije Srbi su se zaklele na takozvanom kosovskom ustavu.

„Na delu je tiha predaja Kosova i Metohije pred konačnu predaju južne srpske pokrajine“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić je navela da nije tačna tvrdnja vlasti da su neke države povukle priznanje samoproglašenog Kosova, nego je reč o suspendovanju priznanja do konačnog dogovora Beograda i Prištine.

Poznata politika Srbije prema Kosovu! Opozicija upozorava - time se krši Ustav. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA