Najnovije

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE U SVEMIRU: Naučnici upozoravaju: Nešto je čudno sa Neptunovim satelitom!

Naučnici su otkrili još jedan satelit koji kruži oko Neptuna - zove se Hipokamp i najmanji je od svih Neptunovih satelita, prenosi Independant. Novo otkriće se ponaša veoma čudno. Iako je bio na vidljivom mestu, tehničke sposobnosti astronoma nisu bile dovoljne da bi ga uočile. 

Svemirska raketa (Foto: RIA Novosti)

Kada je letelica Vojager 2 prošla pored Neptuna 1989. godine, primetila je šest malih unutrašnjih satelita koji kruže oko planete. Svi su bili veoma mali i mnogo mlađi od Neptuna, pretpostavlja se da su formirani malo posle najvećeg– Tritona. Ali nova istraživanja pokazuju da je u blizini planete plutao još jedan, nezapažen i mali satelit. Sa novim otkrićem, ukupan broj satelita oko Neptuna je 14 i to baca novo svetlo na ovu ogromnu planetu. 

Sićušni satelit dobio je ime po morskom stvorenju iz grčke mitologije. Najmanji je od svih Neptunovih satelita – oko 34 kilometara. Kruži blizu Proteusa – najvećeg i najudaljenijeg Neptunovog satelita. Astronomi pretpostavljaju da je Hipokamp nastao od delova tog većeg satelita koji su se razleteli kada ga je pogodila velika kometa. 

Oni ne isključuju i mogućnost da je Hipokamp formiran tamo gde je sada i da nema veze sa Proteusom. Ali njegova mala veličina i čudna lokacija sugerišu da je nastala u sudaru. 

- Proteus ima neobično veliki krater koji se zove Pharos – on predstavlja znak da je Mesec jedva uspeo da pobegne od uništenja - piše astronom En J. Verbisker u članku povodom otkrića u orbiti oko Neptuna. 

Autori članka kažu da je jedan od tih raštrkanih delova, mogao je da postane novi satelit.

Pogledajte OVDE kako je Putinov “Cirkon” uzdrmao planetu.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Animacija Neptunovog satelita Hipokampa

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA