Najnovije

PREIMENOVANJE UKRAJINE, BESPLATAN HLEB I SVAKOME PO KRAVA: Kako teče predizborna kampanja?

Rekordan broj kandidata za predsednika Ukrajine ne samo da je povećao troškove CIK-a, već i pružio biračima čitavu paletu opcija u kom pravcu može ići zemlja.

Vrhovna Rada (Foto: RIA Novosti)

Neki od predloga političara su originalni, drugi troluju ukrajinske građane. Ukrajinski portal '’Strana'’ je napisao ceo članak o predizbornim obećanjima kandidata za predsednika države.

Besplatni časovi engleskog i onlajn izbori

Roman Besmertni, nezavisni kandidat, kreativno je pristupio sastavljanju programa koji je dostavljen CIK-u. U njegovom projektu mogu se izdvojiti tri tačke.

To su legalizacija operacija sa kriptovalutama kao sredstvom plaćanja, dekriminalizacija mekih droga (kandidat ukazuje da je „zdrav način života rezultat svesnog izbora vrednosti“), kao i odbacivanje upotrebe plastike u svakodnevnom životu.

Imenjak Besmertnog, kandidat Roman Nasirov, za koga je utvrđeno da ima britansko državljanstvo, siguran je da ne samo on, već svi Ukrajinci moraju biti stručnjaci za engleski jezik. Za to on obećava uspostavljanje besplatnih državnih programa za njegovo proučavanje za sve stanovnike zemlje.

Predsednički kandidati uglavnom su posvetili mnogo pažnje ne samo oblasti obrazovanja, već i novim tehnologijama.

Na primer, nezavisni kandidat Ina Bogoslovskaja obećala je da će, citiramo, 100% pokriti teritoriju zemlje modernim komunikacionim sistemom od 5G i jače.

Da li je kandidatkinja uzela u obzir kada je pisala svoju strategiju da čak ni 3G nije rasprostranjen po celoj zemlji.

Međutim, ako Bogoslovskaja implementira svoj plan, Ukrajina će, ispred Sjedinjenih Država i Kine, postati prva zemlja na svetu sa takvom pokrivenošću. Jedino ostaje pitanje kakve će telefone Ukrajinci koristiti, jer telefoni sa podrškom za 5G funkciju nisu komercijalno dostupni u zemlji.

Inovacije za migrante i otvaranje arhiva KGB-a

Na problem masovne migracije iz Ukrajine obratili su pažnju mnogi predsednički kandidati.

Nezavisni kandidat Nikolaj Gaber, koji ne favorizuje one koji su napustili Ukrajinu kaže "Neuspeh u dobijanju dvojnog državljanstva je krivično delo i kažnjivo je zakonom", ističe kandidat, ukazujući namnoge građane koji imaju dva pasoša.

Ruslan Košulinski, kandidat desničarske partije Svoboda je dosta oštriji.

“Uvesti obaveznu verifikaciju državnih službenika, kandidata za izabrane položaje uz pomoć detektora laži za učešće u koruptivnim aktivnostima, separatizmu, saradnji sa stranim specijalnim službama i državljanstvom drugih država. Otvorite arhive KGB-a SSSR-a ”, - ukazuje on sakrivajući činjenicu da je sredinom 90-ih radio kao kuvar u Krasnojarskom regionu u Rusiji.

Dalje, na ovo pitanje se osvrnuo nezavisni kandidat Alekander Vaščenko.

"Svako ko želi da živi u Rusiji i nije počinio zločine protiv Ukrajine, imaće vremena da slobodno pređe granicu", rekao je kandidat, govoreći iskreno da ne želi drži stanovnike Donbasa u zemlji.

Nezavisni kandidat Vladimir Petrov pristupio je pitanju visoke tehnologije malo realnije. On se obavezuje da će garantovati "pravo na besplatan internet u određenim dnevnim i mesečnim ograničenjima za svakog građanina Ukrajine".

Obavezna krava i besplatan hleb

Lider Radikalne partije, Oleg LJaško, je odlučan da vrati Ukrajince u selo i predloži plan.

"Kada u svakom selu bude agro-prerada, fabrika hleba i kobasica - onda će seljaci imati posao, mladost, život i dečiji smeh će se vratiti u selo", piše političar u svom programu. Za to, on predlaže da se "vrati krava u selo". Po njegovom mišljenju, to je moguće kroz obezbeđenje subvencija u iznosu od "najmanje 5000 grivni po grlu".

I Vladimir Petrov želi da garantuje pravo na svakodnevni besplatan hleb svakom građaninu Ukrajine. On takođe planira da inicira izmene i dopune Krivičnog zakona Ukrajine. Po njegovom mišljenju, amandmani bi trebalo da se odnose na ukidanje krivične i administrativne odgovornosti za krađu proizvoda u vrednosti do 1000 grivni.

Novi region Ukrajine i likvidacija dužnosti predsednika

Kandidati su se dotakli i globalnijih pitanja. Na primer, Jurij Derevjanko je obećao da će stvoriti još jedan region u novoj administrativno-teritorijalnoj strukturi Ukrajine - Krivoj Rog.

Nezavisni kandidat Jurij Karmazin istakao je da će predložiti promenu u tekstu himne, ispravljajući reči: “Ukrajina još nije umrla” (kako će to ispraviti nije naznačeno, - prim. red.).

Nezavisni kandidat Arkadij Kornatski se obavezao da preimenuje Ukrajinu u UNR - Ukrajinsku Narodnu Republiku (zemlja je imala taj naziv pre sto godina, - prim. red.).

Dva kandidatam Karmazin i Moroz, odlučili su, u slučaju pobede na izborima, da nostave sebe bez posla. Obojica su inicirali likvidaciju dužnosti predsednika. Prvi predlaže da se to uradi održavanjem referenduma, drugi ukazuje na realni vremenski okvir za sprovođenje plana - “godinu i po dana nakon izbora”.

Smanjenje broja poslanika - sa 300 na 150

Kao jedan od trendova izbornih programa kandidata, moguće je izdvojiti obavezno ukidanje imuniteta narodnih poslanika i smanjenje njihovog broja u Vrhovnoj Radi. Brojevi variraju.

Viktor Bondar predlaže da se njihov broj smanji sa 450 na 250.

Kandidat iz stranke “Narodna kontrola” Dmitrij Dobrodomov - do 300. Jurij Karmazin - do 225. Julija Timošenko - do 350. Predstavnik “Samopomoći” Andrej Sadovoj - do 300 ljudi. Oleg LJaško - do 250.

Sergej Taruta, kandidat iz stranke Osnova, obećao je da će smanjiti broj poslanika Vrhovne Rade Ukrajine sa 450 na 250, stvoriti gornji dom Vrhovne Rade od 54 osobe sa jednakom zastupljenošću u svakom regionu Ukrajine.

Da li će Ukrajina izvršiti desant na Krim, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kandidat Zelenski sahranjuje Porošenka

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA