Najnovije

JAVNOST UZNEMIRENA: Kreće li se opasna "vojska" ka srcu Balkana?!

Izjava ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH Dragana Mektića da su među migrantima koji su dospeli u BiH otkrivena šestorica koja se povezuju sa terorističkim organizacijama, uznemirila je javnost.

Migranti u Sarajevu (Foto: Jutjub)

Teroristi su ilegalno ušli u BiH, trenutno su izolovani, a najvjerovatnije dolaze iz Avganistana. Mektić strahuje da će mnogi od 70 hiljada migranata koji se trenutno nalaze u Grčkoj, a kreću se prema zemljama Evropske unije, odabrati rutu preko zapadnog Balkana.

Stručnjaci za bezbzednost iz BiH upozoravaju da među migrantima koji su već u BiH ima još terorista.

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić smatra da je stanje mnogo gore nego što se može zaključiti iz Mektićeve izjave, u kojoj se govori o šest pripadnika terorističke grupe Al Kaida koji su identifikovani. Pitanje je šta se dešava sa čitavim jedinicama Islamske države i Al Kaide, koji su poraženi na Bliskom istoku, jer oni se trenutno samostalno dislociraju, upozorava Ćeranić.

- Oni idu u Albaniju, iz Albanije na Kosovo, a sa Kosova dalje. Mislim da mi nismo svjesni da su u svim tim migrantskim talasima jedan dobar dio bivši vojnici. Kako će se ponašati ubuduće, da li će se okrenuti nekom drugom, mirnodopskom načinu života, ili će u nekom momentu, na dati signal reagovati i pokrenuti svoju borbu na drugim lokacijama, ne znamo. Možemo samo da strijepimo i nadamo se da će službe bezbjednosti svojski raditi svoj posao - kaže Ćeranić.

Na pitanje koliko na Balkanu možemo da se oslonimo na međunarodni policijski aparat za lociranje i hapšenje tih ljudi, Ćeranić odgovara da se ne treba zanositi mišlju da će međunarodne policijske organizacije rešiti ovo pitanje, iako se teroristi koji pristižu u talasima migranata probijaju i do zemalja na krajnjem zapadu Evrope. Da zapadne sile zaista imaju nameru da unište Islamsku državu, zar bi im dozvolili da se ovako lako prebacuju u Albaniju, tamo nastave obuku i idu dalje preko Kosova i Crne Gore, kaže on.

- Više niko ne bi trebalo da ima zablude o tome kako je na pustinjskom pesku nastala jedna kvazidržava, u stvari velika teroristička obaveštajna organizacija, koja je toliko problema zadala jednoj suverenoj državi kao što je Sirija. Sve do momenta dok se Rusi nisu direktno uključili i sukobili, oni su bili preteća opasnost da zauzmu i Damask. Bez uticaja geopolitičkih interesa određenih zemalja i naftnih kompanija, ništa se ne bi dogodilo. Ne bi ni nastala ta tzv. Islamska država da nije bilo tog ekonomskog interesa - ocenio je Ćeranić.

Govoreći o nedovoljnoj pažnji koja je posvećena ovoj temi, istakao je da mnogi očigledno nisu svesni činjenice da Balkan, u geopolitičkom smislu uopšte nije daleko od Bliskog istoka.

- Američki geostarezi kao celinu gledaju Balkan, sever Afrike i Bliski istok. Kad pratite šta se sve dešava, na pomalo zaboravljenom ratištu u Siriji, shvatite da nemamo puno razloga da budemo bezbrižni - upozorava Ćeranić.

On, ipak, veruje da će nadležne službe, pre svega policija, uraditi ono što građani od nje očekuju, da neće dozvoliti da se dogode teroristički napadi.

- Mi u Republici Srpskoj još od postanka države živimo s tim da smo na jednom prilično neuralgičnom području, da nas jednostavno više ništa ne može iznenaditi. Policija Srpske je obučena i opremljena da reaguje u svakoj vanrednoj situaciji. S tim treba živeti i ne dozvoliti iznenađenje. Ne treba ni paničiti - poručuje Ćeranić.

Suočene sa velikim bezbednosnim problemom, vlasti BiH zabrinjava i dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku. Granicu svakoga dana pređe oko tri stotine ljudi, a mnogi od njih završiće na Balkanu sa lažnim identitetom.

Pojedini eksperti za bezbednost tvrde da je tokom ulaska migranata u BiH prekršen Zakon o strancima koji reguliše kada i pod kojim uslovima i sa kojim dokumentima oni mogu ući u zemlju. Neki navode da je nedopustivo da se u BiH uđe sa nekoliko mobilnih telefona i platnih kartica, ali bez pasoša matične zemlje.

Zašto Austrija šalje zatvorenike u Srbiju, saznajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube