Najnovije

"NEMAMO ODBRANU OD PUTINOVIH RAKETA": Zapanjujuće priznanje američkog obaveštajca! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin predstavio je novu krstareću hipersoničnu raketu "Cirkon" na govoru pred Federalnom skupštinom, kada je upozorio da će vojska ciljati mete u Americi ukoliko Vašington rasporedi raketne sisteme u Evropi. Da li je "Cirkon" zaista opasan koliko to Putin tvrdi?

Cirkon (Foto: Ria)

Ova raketa je u stanju da leti brzinom od devet mahova.

CNBC, pozivajući se na obaveštajne izvore, tvrdi da su SAD "trenutno nesposobne" da se zaštite od ovih raketa. Prema izveštaju CNBC, Rusija je od 2015. godine sprovela pet testova projektila "Cirkon".

- Ono što vidimo sa ovim konkretnim oružjem je da su ga Rusi dizajnirali da ima sposobnost dvostruke namene, što znači da se može koristiti protiv mete na kopnu, kao i na brodu na moru - objasnio je jedan izvor u decembru.

Kako je naveo, jedan uspešan test projektila pokazao je da je u stanju da postigne kontinuirani let, što je ključno za razvoj hipersoničnog oružja.

SAD strahuju da bi Rusija mogla da 2021. godine počne sa masovnom proizvodnjom ovih projektila i da bi njena vojska mogla da počne da ih koristi do 2022. godine.

Penzionisani sovjetski i ruski admiral Vsevolov Kmirov upozorio je da "Cirkon" može da savlada svaki odbrambeni sistem u Istočnoj Evropi. On je spomenuo nedavno suspendovani Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), rekavši da su SAD napustile sporazum kako bi mogle da ojačaju svoju poziciju na istoku kontinenta. Međutim, kako kaže, novi ruski projektil bi mogao da pogodi svaku američku metu veoma brzo.

- Nova raketa će omogućiti da se napadnu ključni kontrolni sistemi ili komandni centri SAD. Takav hipersonični sistem kao što je "Cirkon" praktično probija bilo koji sistem protivraketne odbrane - rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

Dok je Rusija optužila SAD da su napustile INF kako bi rasporedile raketne sisteme na njenoj granici u Evropi, Donald Tramp je insistirao da je Kremlj već prekršio sporazum razvojem rakete Novator 9M729.

Američka vlada je krajem prošle godine upozorila da "Kina i Rusija rade na razvoju hipersoničnog oružja, jer njihova brzina, altitude i sposobnost manevrisanja mogu da pobede najveći broj antiraketnih sistema".

- Nema postojećih protivmera - rečeno je iz američke vlade.

„Kalašnjikov“ proizveo dron koji će uticati na ratovanje kao automat „kalašnjikov“. Pročitajte OVDE sve detalje.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA